Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul Sandu riscă să cadă: Socialiștii au înaintat în Parlament o moțiune de cenzură

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Guvernului
Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Abonare
Moţiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Socialiștii sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea asupra Legii Procuraturii.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Fracțiunea PSRM din Parlament au înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Cei 36 de socialiști se declară astfel nemulțumiți în legătură cu decizia Cabinetului de Miniștri de a-și asuma răspunderea asupra Legii Procuraturii, prin care a fost modificat mecanismul de înaintare a candidaților la funcția de procuror general al țării.

Igor Dodon  - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Chiar dacă se ajunge la căderea Guvernului, se poate forma aceeași coaliție

PSRM a anunțat că nu este de acord cu modificările făcute de Guvern la Legea cu privire la Procuratură, pe care le-au calificat drept anticonstituționale. Socialiștii au respins propunerea Executivului de a dezbate și a vota astăzi în Parlament acest proiect de lege.

Anunțul cu privire la depunerea moțiunii de cenzură a fost făcut public înainte de ședința Parlamentului de către Fadei Nagacevschi, consilierul președintelui Legislativului, Zinaida Greceanîi.

În cadrul ședinței Parlamentului, premierul Maia Sandu, a anunțat că își asumă răspunderea politică pentru această lege.

Deputatul socialist Vasile Bolea a dat citirii textul moțiunii de cenzură înaintată de fracțiunea PSRM împotriva Guvernului Maia Sandu.  

Potrivit PSRM, noul proiect asumat de Guvern pune în pericol independența Procuraturii. Socialiștii acuză partenerii de alianță de schimbarea regulilor de joc în timpul jocului și de trădarea încrederii partenerilor politici și internaționali. PSRM acuză Guvernul Sandu de compromiterea reformei justiției.

”Ca și consecință a acestei escrocherii politice, Guvernul trebuie demis”, a declarat Bolea.  

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat că va înainta Direcției Juridice textul moțiunii, după care Comisia juridică numiri și imunități trebuie să se convoace în termen de trei zile să aprobe raportul și să propună convocarea ședinței Biroului Permanent pentru a anunța când va fi examinată moțiunea de cenzură în ședința plenară.

Ce înseamnă moțiune de cenzură

Moţiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului poate fi iniţiată de cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi (101). 

Moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii. Moţiunile de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

În cazul în care moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului a fost respinsă, deputaţii care au semnat-o nu vor putea iniţia, în cadrul aceleiaşi sesiuni, o nouă moţiune pe acelaşi motiv.

În cazul adoptării moţiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult 3 zile, preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

Moţiunile de cenzură asupra activităţii Guvernului adoptate de Parlament se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Procurorul general – motivul posibilei demiteri a Guvernului Sandu

Potrivit modificărilor votate de Guvern prin asumare de răspundere, în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În vederea verificării integrității candidaților, autoritățile și instituțiile responsabile vor prezenta orice informație necesară sau vor oferi acces la toate informațiile pe care le dețin.

În termen de cinci zile lucrătoare de la data recepționării listei candidaților și a dosarelor acestora, Consiliul Superior al Procurorilor poate restitui prim-ministrului lista menționată, printr-o hotărâre motivată, dacă cel puțin un candidat nu corespunde în mod vădit condițiilor prevăzute de lege. În urma înlăturării încălcărilor respective, prim-ministrul prezintă la Consiliul Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați.

În funcție de încălcările constatate, prim-ministrul poate decide reluarea preselecției. Totodată, premierul va respinge decizia Consiliului Superior al Procurorilor privind restituirea listei candidaților dacă Consiliul nu invocă motivele sau dacă lista este restituită în mod repetat.

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Blocul ACUM, propuneri pentru ieșirea din criza politică

Noile modificări votate de Guvern prin asumare de răspundere la Legea cu privire la Procuratură prevăd că, în cazul în care candidatura este respinsă de către președintele Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor propune același candidat în mod repetat dacă consideră că respingerea nu întrunește condițiile prevăzute de lege sau propune următorul candidat care a acumulat cel mai mare punctaj.

Suplimentar la sesizarea președintelui țării, a ministrului Justiției sau din oficiu, prim-ministrul poate institui o comisie pentru evaluarea activității procurorului general în caz de imixtiune ilegală în activitatea unui alt procuror sau în caz de intervenție ilegală, de orice natură, pe lângă autorități, instituții ori funcționari pentru soluționarea oricărei chestiuni, sau în caz de comitere a unor acțiuni ce afectează grav imaginea Procuraturii ori independența procurorilor.

Comisia este formată dintr-un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția respectivă, un expert internațional cu o vastă experiență în Procuratură sau în domeniul anticorupție și un reprezentant al societății civile. Membrii comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Potrivit hotărârii Guvernului, legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Totodată, Guvernul a stabilit că la momentul intrării în vigoare a legii, concursul pentru funcția de procuror general, demarat în conformitate cu prevederile legale de până la intrarea în vigoare a prezentei legi, se sistează.

Guvernul se demite cu cel puțin 51 de voturi

Potrivit Constituției Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
PSRM: Maia Sandu mai are timp până la ora 15:00 să salveze Guvernul și coaliția

Regulamentul Parlamentului prevede că angajarea răspunderii politice în faţa Parlamentului se declară prin hotărâre a Guvernului, care se prezintă în aceeaşi zi Parlamentului, cu anexarea textului programului, al declaraţiei de politică generală sau al proiectului de lege. Preşedintele Parlamentului dispune de îndată distribuirea hotărârii şi a materialelor adiţionale deputaţilor.

Dacă, în decursul a 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului sau dacă moţiunea de cenzură depusă este respinsă, programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate şi devin executorii pentru Guvern. Legile adoptate ca rezultat al angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului intră în vigoare la data publicării.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată. Guvernul se demite cu cel puțin 51 de voturi.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de deoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou procuror general.

Fluxul de știri
0