Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii din Legea Procuraturii votată de Guvern: Cum va fi controlat procurorul general

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
A intrat în vigoare hotărârea Guvernului privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Hotărârea Guvernului privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, votată în ședința din 6 noiembrie, a fost publicată în seara zilei de 6 noiembrie în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Mecanismul de numire a procurorului general, votat de Guvern

Potrivit modificărilor votate de Guvern prin asumare de răspundere, în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În vederea verificării integrității candidaților, autoritățile și instituțiile responsabile vor prezenta orice informație necesară sau vor oferi acces la toate informațiile pe care le dețin.

Maia Sandu  - Sputnik Moldova
Maia Sandu spune cine vor fi candidații pentru funcția de procuror general al țării

În termen de cinci zile lucrătoare de la data recepționării listei candidaților și a dosarelor acestora, Consiliul Superior al Procurorilor poate restitui prim-ministrului lista menționată, printr-o hotărâre motivată, dacă cel puțin un candidat nu corespunde în mod vădit condițiilor prevăzute de lege. În urma înlăturării încălcărilor respective, prim-ministrul prezintă la Consiliul Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați.

În funcție de încălcările constatate, prim-ministrul poate decide reluarea preselecției. Totodată, premierul va respinge decizia Consiliului Superior al Procurorilor privind restituirea listei candidaților dacă Consiliul nu invocă motivele sau dacă lista este restituită în mod repetat.

Rolul președintelui țării în numirea procurorului general

Noile modificări votate de Guvern prin asumare de răspundere la Legea cu privire la Procuratură prevăd că, în cazul în care candidatura este respinsă de către președintele Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor propune același candidat în mod repetat dacă consideră că respingerea nu întrunește condițiile prevăzute de lege sau propune următorul candidat care a acumulat cel mai mare punctaj.

Președintele Igor Dodon și ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova
Politică
Dodon l-a informat pe Hogan despre riscurile unei eventuale demiteri a Guvernului

Suplimentar la sesizarea președintelui țării, a ministrului Justiției sau din oficiu, prim-ministrul poate institui o comisie pentru evaluarea activității procurorului general în caz de imixtiune ilegală în activitatea unui alt procuror sau în caz de intervenție ilegală, de orice natură, pe lângă autorități, instituții ori funcționari pentru soluționarea oricărei chestiuni, sau în caz de comitere a unor acțiuni ce afectează grav imaginea Procuraturii ori independența procurorilor.

Comisia este formată dintr-un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția respectivă, un expert internațional cu o vastă experiență în Procuratură sau în domeniul anticorupție și un reprezentant al societății civile. Membrii comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Potrivit hotărârii Guvernului, legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Totodată, Guvernul a stabilit că la momentul intrării în vigoare a legii, concursul pentru funcția de procuror general, demarat în conformitate cu prevederile legale de până la intrarea în vigoare a prezentei legi, se sistează.

Fluxul de știri
0