Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Parlamentul de la Chișinău, astăzi, se discută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități se întrunește în ședință pentru a da un aviz și a vota raportul asupra moțiunii de cenzură împortiva Guvernului Maia Sandu, care a fost depusă vineri de socialiști.

CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități se întrunește, luni, 11 noiembrie, în ședință pentru a da un aviz și a vota raportul asupra moțiunii de cenzură împortiva Guvernului Maia Sandu, care a fost depusă în data de 8 noiembrie de 36 de deputați PSRM. Potrivit informațiilor pe care le deține Sputnik, ședința comisiei va avea loc începând cu ora 11:00.

După adoptarea raportului, Comisia urmează să recomande Biroului Permanent al Parlamentului convocarea ședinței plenare la care să se dezbată moțiunea de cenzură prin care se cere demiterea Cabinetului Sandu.

Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul Sandu riscă să cadă: Socialiștii au înaintat în Parlament o moțiune de cenzură

Președintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a declarat că ședința Parlamentului de la Chișinău, la care va fi dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, va avea loc cel mai probabil marți sau miercuri, 12 – 13 noiembrie. 

Litvinenco susține că, potrivit legii, moțiunea se debate în Parlament după trei zile din momentul înregistrării. Data convocării acestei ședințe va fi luată de Biroul Permanent al Parlamentului.

Președintele țării, Igor Dodon, susține că va mai solicita o întrevedere cu fracțiunile parlamentare PSRM, PAS și PPDA îniante de votul în Parlament asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Sandu.

În opinia președintelui Dodon, coaliția de guvernare PSRM-ACUM trebuie menținută în continuare. Potrivit șefului statului, până la dezbaterea moțiunii de cenzură în Parlament mai este timp în care partenerii majorității parlamentare mai pot să se așeze la masa de discuții. Dodon a anunțat că dacă partenerii de coaliție nu vor ajunge la o înțelegere în aceste zile, atunci va solicita înainte de votul asupra moțiunii de cenzură în Parlament să se întâlnească încă o dată cu fracțiunile PSRM, PAS și PPDA pentru a le convinge să păstreze coaliția intactă.

Detalii din Legea Procuraturii votată de Guvern: Cum va fi controlat procurorul general>>>

Vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii cer demisia Cabinetului Sandu după ce acesta a votat, prin asumare de răspundere în fața Legislativului, unele modificări la Legea Procuraturii care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General. Potrivit acestor amendamente, premierul va avea dreptul de a înainta CSP spre numire candidații la funcția de Procuror al țării.

Premierul Maia Sandu a declarat în fața Parlamentului că își asumă toată răspunderea politică pentru votarea acestei legi.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu, după înaintarea moțiunii de cenzură: Nu ne ținem de fotolii

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate. Fracțiunile PAS și PPDA au în total 26 de deputați.

Democrații, care deocamdată nu au spus tranșant dacă vor susține sau nu moțiunea depusă de socialiști, au 30 de voturi în Parlament. PDM a anunțat că va lua o decizie finală la începutul acestei săptămâni.

Fracțiunea Partidului Șor cu 6 voturi active din 7 în Legislativ, de asemenea, a declarat că urmează să ia o decizie în cadrul fracțiunii. Și cei doi deputați neafiliați: Alexandr Oleinic și Ion Groza, la fel, nu s-au expus asupra votului pe care-l vor da în plen atunci când se va discuta moțiunea de cenzură.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de deoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.

Fluxul de știri
0