Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ședința Parlamentului la care se va discuta soarta Guvernului Sandu va avea loc marți

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Guvernului
Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ședința Parlamentului la care se va discuta moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu va avea loc marți, 12 noiembrie. Decizia a fost luată de Biroul Permanent.

CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Biroul Permanent a decis, în după-amiaza zilei de luni, că ședința Parlamentului la care se va discuta moțiunea de cenzură împotriva  Guvernului Sandu să se convoace marți, 12 noiembrie. Legislativul se va întruni în ședință plenară cu începere de la ora 10:00.

Дом Правительства - Sputnik Moldova
Politică
Start pentru examinarea moțiunii de cenzură: Comisia juridică a dat undă verde

Deputații vor examina moțiunea depusă de PSRM prin care se solicită retragerea votului de învestire acordat Guvernului Maia Sandu.

Vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii cer demisia Cabinetului Sandu după ce acesta a votat, prin asumare de răspundere în fața Legislativului, unele modificări la Legea Procuraturii care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General. Potrivit acestor amendamente, premierul va avea dreptul de a înainta CSP spre numire candidații la funcția de Procuror al țării.

Premierul Maia Sandu a declarat în fața Parlamentului că își asumă toată răspunderea politică pentru votarea acestei legi.

La ședința de marți, 12 noiembrie, din Parlament va veni întreg Cabinetul Sandu. Premierului i se va acorda timp ca să-și apere poziția, după care va răspunde la întrebările deputaților. Odată încheia runda de întrebări-răspunsuri va urma votul propriu-zis.

Înainte de ședința Parlamentului, Maia Sandu îi convoacă pe toți miniștri în ședință la Guvern.

Democrații, despre moțiunea de cenzură: Să vedem cum va răspunde premierul la întrebări>>>

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate.

Fracțiunile PAS și PPDA, care fac parte din coaliția de guvernare și care cert nu vor susține moțiunea, au în total 26 de deputați.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Pasul pe care-l va face Dodon înainte de votul asupra moțiunii de cenzură în Parlament

Democrații, care deocamdată nu au spus tranșant dacă vor susține sau nu moțiunea depusă de socialiști, au 30 de voturi în Parlament. Fracțiunea Partidului Șor cu 6 voturi active din 7 în Legislativ, de asemenea, a declarat că urmează să ia o decizie în cadrul fracțiunii. Și cei doi deputați neafiliați: Alexandr Oleinic și Ion Groza, la fel, nu s-au expus asupra votului pe care-l vor da în plen atunci când se va discuta moțiunea de cenzură.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de deoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.

Fluxul de știri
0