Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Start pentru examinarea moțiunii de cenzură: Comisia juridică a dat undă verde

© Sputnik / Miroslav RotariДом Правительства
Дом Правительства - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a dat un aviz consultativ asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, care a fost depusă în data de 8 noiembrie de 36 de deputați PSRM.

CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități s-a întrunit, luni, 11 noiembrie, în ședință pentru a da un aviz și a vota raportul asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, care a fost depusă în data de 8 noiembrie de 36 de deputați PSRM.

Ședința s-a întrunit, la ora 11:00, la aceasta au participat doar deputații PSRM și PDM. De la ședință au lipsit parlamentarii din Blocul Politic ACUM și președintele comisiei, Sergiu Litvinenco, deputat din fracțiunea PAS, formațiune al cărui lider este premierul Maia Sandu. Ședința a fost prezidată de socialistul Vasile Bolea, care este vicepreședinte al comisiei juridice, numiri și imunități.

Astfel, la ședința comisiei au fost prezenți deputații socialiști Vasile Bolea, Alla Dolința, Grigore Novac, Alexandr Suhodolsi și democrații Sergiu Sârbu, și Igor Vremea. De la ședință au lipsit deputatul PAS Sergiu Litvinenco, parlamentarul PPDA Dinu Plângău și deputatul neafiliat Ion Groza.

Șeful Direcției Juridice din Aparatul Parlamentului, Ion Creangă, a declarat că Direcția a analizat admisibilitatea examinării moțiunii și a stabilit că nu este necesar un raport al comisiei juridice înainte ca moțiunea să fie examinată în plenul Parlamentului.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Pasul pe care-l va face Dodon înainte de votul asupra moțiunii de cenzură în Parlament

Comisia a decis să adopte un aviz consultativ. Potrivit acestuia, ședința la care va fi examinată moțiunea de cenzură va avea loc în felul următor: va fi dat cuvântul premierului Maia Sandu, va urma runda de întrebări și răspunsuri și votarea propriu zisă. Timpul necesar pentru fiecare etapă va fi decis la ședința plenară sau îl va decide Biroul Permanent.

Vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii cer demisia Cabinetului Sandu după ce acesta a votat, prin asumare de răspundere în fața Legislativului, unele modificări la Legea Procuraturii care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General. Potrivit acestor amendamente, premierul va avea dreptul de a înainta CSP spre numire candidații la funcția de Procuror al țării.

Premierul Maia Sandu a declarat în fața Parlamentului că își asumă toată răspunderea politică pentru votarea acestei legi.

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate. Fracțiunile PAS și PPDA au în total 26 de deputați.

Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul Sandu riscă să cadă: Socialiștii au înaintat în Parlament o moțiune de cenzură

Democrații, care deocamdată nu au spus tranșant dacă vor susține sau nu moțiunea depusă de socialiști, au 30 de voturi în Parlament. Fracțiunea Partidului Șor cu 6 voturi active din 7 în Legislativ, de asemenea, a declarat că urmează să ia o decizie în cadrul fracțiunii. Și cei doi deputați neafiliați: Alexandr Oleinic și Ion Groza, la fel, nu s-au expus asupra votului pe care-l vor da în plen atunci când se va discuta moțiunea de cenzură.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de deoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.

Fluxul de știri
0