Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pasul pe care-l va face Dodon înainte de votul asupra moțiunii de cenzură în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit șefului statului, până la dezbaterea moțiunii de cenzură în Parlament mai sunt două-trei zile, timp în care partenerii majorității parlamentare mai pot să se așeze la masa de discuții.

CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, susține că alianța dintre PSRM și Blocul ACUM trebuie menținută. Șeful statului anunță că va mai solicita o întrevedere cu fracțiunile parlamentare PSRM, PAS și PPDA îniante de votul în Parlament asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Sandu.

Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul Sandu riscă să cadă: Socialiștii au înaintat în Parlament o moțiune de cenzură

În opinia președintelui Dodon, coaliția de guvernare PSRM-ACUM trebuie menținută în continuare. Potrivit șefului statului, până la dezbaterea moțiunii de cenzură în Parlament mai sunt două-trei zile, timp în care partenerii majorității parlamentare mai pot să se așeze la masa de discuții. Dodon a anunțat că dacă partenerii de coaliție nu vor ajunge la o înțelegere în aceste zile, atunci va solicita înainte de votul asupra moțiunii de cenzură în Parlament să se întâlnească încă o dată cu fracțiunile PSRM, PAS și PPDA pentru a le convinge să păstreze coaliția intactă.

”Luni sau marți, înainte de votul în Parlament, voi mai solicita o întrevedere”, a declarat Dodon.

Potrivit președintelui, dacă Guvernul Maia Sandu va fi demis, atunci aceste partide trebuie să se înțeleagă ca acest proces să nu se răsfângă asupra economiei țării și oamenilor.

”Trebuie să facem tot posibilul ca să evităm alegerile parlamentare anticipate”, a declarat Dodon.

Ședința Parlamentului de la Chișinău, la care va fi dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, va avea loc cel mai probabil marțea sau miercurea viitoare, 12 – 13 noiembrie. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

Înainte de a supune moțiunea de cenzură dezbaterii în ședința de Parlament, comisia juridică urmează să adopte raportul asupra acestui document, pe care-l va prezenta plenului.

Litvinenco susține că, potrivit legii, moțiunea se debate în Parlament după trei zile din momentul înregistrării. Data convocării acestei ședințe va fi luată de Biroul Permanent al Parlamentului.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Detalii din Legea Procuraturii votată de Guvern: Cum va fi controlat procurorul general

Vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii cer demisia Cabinetului Sandu după ce acesta a votat, prin asumare de răspundere în fața Legislativului, unele modificări la Legea Procuraturii care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General. Potrivit acestor amendamente, premierul va avea dreptul de a înainta CSP spre numire candidații la funcția de Procuror al țării.

Premierul Maia Sandu a declarat în fața Parlamentului că își asumă toată răspunderea politică pentru votarea acestei legi.

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate. Fracțiunile PAS și PPDA au în total 26 de deputați. 

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, examinată săptămâna viitoare>>>

Democrații, care deocamdată nu au spus tranșant dacă vor susține sau nu moțiunea depusă de socialiști, au 30 de voturi în Parlament. PDM a anunțat că va lua o decizie finală la începutul săptămânii viitoare.

Fracțiunea Partidului Șor cu 6 voturi active din 7 în Legislativ, de asemenea, a declarat că urmează să ia o decizie în cadrul fracțiunii. Și cei doi deputați neafiliați: Alexandr Oleinic și Ion Groza, la fel, nu s-au expus asupra votului pe care-l vor da în plen atunci când se va discuta moțiunea de cenzură.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de deoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.

Fluxul de știri
0