Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Biroul Permanent decide când se va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание парламента 10 июня
Заседание парламента 10 июня - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Permanent decide când va avea loc ședința Parlamentului la care va fi examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Biroul Permanent al Parlamentului se convoacă în după-amiaza zilei de luni în ședință pentru a stabili data desfășurării ședinței plenare a Legislativului la care va fi examinată moțiunea de cenzură depusă de socialiști, prin care cer retragerea votului de încredere dat Guvernului condus de Maia Sandu. Ședința Biroului Permanent al Parlamentului va începe la ora 16:00.

Comisia juridică, numiri și imunități a dat astăzi aviz consultativ asupra moțiunii de cenzură. Potrivit acestuia, ședința la care va fi examinată moțiunea de cenzură va ave aloc în felul următor: îi va fi dat cuvântul premierului Maia Sandu, va urma runda de întrebări și răspunsuri și votarea propriu zisă. Timpul necesar pentru fiecare etapă va fi decis la ședința plenară sau îl va decide Biroul Permanent.

Дом Правительства - Sputnik Moldova
Politică
Start pentru examinarea moțiunii de cenzură: Comisia juridică a dat undă verde

La ședința comisiei au fost prezenți deputații socialiști Vasile Bolea, Alla Dolința, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și democrații Sergiu Sârbu, și Igor Vremea. De la ședință au lipsit deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care este președintele comisiei, parlamentarul PPDA Dinu Plângău și deputatul neafiliat Ion Groza.

Litvinenco a declarat că ședința de astăzi a comisiei juridice a fost convocată prin încălcarea Regulamentului Parlamentului.

”Ședința se convoacă de președinte sau, în caz de absență a acestuia, de către vicepreședinte. Ședința respectivă a fost convocată de Vasile Bolea, vicepreședinte, chiar dacă președintele nu este absent”, a declarat Litvinenco.

Vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii cer demisia Cabinetului Sandu după ce acesta a votat, prin asumare de răspundere în fața Legislativului, unele modificări la Legea Procuraturii care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General. Potrivit acestor amendamente, premierul va avea dreptul de a înainta CSP spre numire candidații la funcția de Procuror al țării.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Pasul pe care-l va face Dodon înainte de votul asupra moțiunii de cenzură în Parlament

Premierul Maia Sandu a declarat în fața Parlamentului că își asumă toată răspunderea politică pentru votarea acestei legi.

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate. Fracțiunile PAS și PPDA au în total 26 de deputați.

Democrații, care deocamdată nu au spus tranșant dacă vor susține sau nu moțiunea depusă de socialiști, au 30 de voturi în Parlament. Fracțiunea Partidului Șor, cu 6 voturi active din 7 în Legislativ, de asemenea a declarat că urmează să ia o decizie în cadrul fracțiunii. Și cei doi deputați neafiliați: Alexandr Oleinic și Ion Groza, la fel, nu s-au pronunțat asupra votului pe care-l vor da în plen atunci când se va discuta moțiunea de cenzură.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de dezoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.

Fluxul de știri
0