Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bashar al-Assad, despre ”Căștile Albe”, politica SUA și alegerile din Siria

Abonare
Președintele Siriei, Bashar al-Assad a acordat un interviu pentru postul de televiziune RT: Sputnic publică cele mai relevante aspecte.

CHIȘINĂU, 11 nov - Sputnik. De ce mediile de informare occidentale nu sunt interesate de obținerea unei informații reale. Cum se întâmplă că acțiunile Damascului în lupta cu teroriștii, inclusiv cu susținerea Rusiei, în Occident sun prezentate drept atacuri asupra civililor (ceea ce este o minciună crasă)? Cum se vor desfășura alegerile generale planificate în Siria în anul 2021? Tote aceste chestiuni au fost abordate în interviul pentru RT de către președintele Bashar al-Assad. Publicăm cele mai relevante aspecte.

Procesul de la Geneva – un truc. Negocierile de la Soci dau rezultate

Negocierile de la Geneva de reglementare a situației din Siria au fost un truc al SUA, scopul fiind înlăturarea guvernului de la Damasc. Acestea au eșuat, iar negocierile de la Soci dau rezultate, a declarat în interviu președintele Siriei, Bashar al-Assad.

Recep Tayyip Erdoğan cu Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Memorandumul de la Soci privind Siria: Succes politic impresionant pentru Rusia și Turcia

“A fost un truc al americanilor: o tentativă de a realiza prin procese politice acele scopuri pe care nu au reușit să le realizeze prin intermediul demonstrațiilor, iar apoi prin susținerea teroriștilor. Iată de ce procesul de la Geneva a eșuat: scopul acestuia este înlăturarea actualului guvern sirian prin intermediului unui organ de tranziție, indiferent ce ar prezenta... Apoi ei ar fi schimbat pașnic puterea și ar fi obținut un control asupra Siriei, așa cum au procedat în multe alte state”, a declarat Assad.

El a menționat că negocierile de la Geneva au eșuat „pentru că noi am plecat la Soci, în Rusia”.

“Forumul de la Soci deja dă rezultate. Am trimis o delegație luna trecută... și săptămâna trecută au început negocieri pentru constituție”, a menționat liderul sirian.

Acordul pentru înființarea unui comitet pentru efectuarea unei reforme constituționale în Siria a fost încheiat la Congresul dialogului național de la Soci în ianuarie 2018. Atunci, statele garante ale procesului de negocieri de la Astana – Rusia, Turcia și Iran, au reunit peste 1,5 mii de reprezentanți ai societății siriene, în încercarea de a ajunge la un consens între toate grupurile etnoconfesionale în privința pașilor care vor fi întreprinși pentru depășirea crizei politice, din moment ce negocierile dintre opoziție și guvern la Geneva intraseră în impas.

Siria, filtru al poliției militare ruse - Sputnik Moldova
Federația Rusă: „Căștile Albe” pregătesc provocări cu utilizarea armelor chimice în Siria

Lansarea festivă a comitetului sub egida ONU a avut loc la Geneva, pe 30 octombrie, iar prima ședință a avut loc pe 4 noiembrie. Comitetul este alcătuit din trei părți egale – câte 50 de reprezentanți din partea opoziției, guvernului și societatea civilă.

Scopul principal al comitetului este pregătirea unei reforme constituționale în Siria pentru ca în baza acesteia să fie organizate alegeri în țară, prin care ar fi depășită criza politică din republica arabă.

Activitatea Căștilor Albe reprezintă doar o acțiune de PR

Activitatea Căștilor Albe în Siria este doar o acțiune PR. În realitate, în rândurile acestei organizații se află mai mulți militanți ai structurii teroriste Frontul an-Nusra, a declarat Bashar Assad în interviul pentru RT.

“Printre așa-numiții “îngeri” din Căștile Albe pot fi observate și chipurile celor care au activat în rândurile Al Qaeda. Se văd foarte bine, imaginile sunt foarte clare. Inclusiv, printre ei sunt cei care au decapitat oameni, cei care mâncau inimile soldaților uciși. Toate aceste lucruri pot fi găsite cu ușurință în internet. Nimeni din regiunea noastră nu crede în aceste acțiuni de imagine ale Căștilor Albe. Ei sunt doar o aripă a Frontului an-Nusra”, a menționat liderul sirian.

Organizația Căștile Albe, care a devenit cunoscută și susținută în Occident, și-a declarat drept scop salvarea populației pașnice din zonele desfășurării acțiunilor militare, însă au fost acuzate de autoritățile siriene de relații cu extremiștii și desfășurarea unei activități propagandistice ostile.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov - Sputnik Moldova
Lavrov acuză SUA de tentativă de jefuire a Siriei

MAE al Rusiei a calificat activitatea Căștilor Albe drept element al unei campanii de denigrare a autorităților legitime ale Siriei, acuzându-le de organizarea unor provocări, pe care Occidentul le-a folosit drept pretext pentru a acuza Damascul de utilizarea armelor chimice și a ataca obiective ale trupelor guvernamentale.

Damascul nu va ajuta Europa în lupta cu teroriștilor fugiți din Siria în UE

Damascul nu intenționează să coopereze cu țările din Europa, care sprijină măsuri îndreptate împotriva statului sirian, în domeniul securității și contracarării teroriștilor care au fugit în UE din Siria, a mai declarat în interviu președintele Bashar al-Assad.

“Acum nu există o astfel de cooperare și nu suntem gata de ea. Am declarat foarte clar că nu intenționăm să ajutăm în domeniul securității orice țară care acționeze împotriva Siriei în anumite direcții – fie ea economică, de securitate, politică”, a spus Assad.

Șoigu a dat aprecieri mersului realizării memorandumului ruso-turc cu privire la Siria>>>

Conflictul militar în Siria a izbucnit în anul 2011. În soluționarea acestuia s-a implicat Rusia, Iran, Turcia, care au devenit state garant în instaurarea păcii. În această perioadă, în Siria s-a reușit înfrângerea teroriștilor, demararea procesului de reglementare politică, readucerea în țară a refugiaților și restabilirea infrastructurii civile. A fost înființat un comitet constituțional din care face parte și opoziția. Prima ședință a comitetului a avut loc pe 30 octombrie, la Geneva.

Despre alegerile din Siria

Alegerile generale vor avea loc în Siria în 2021. Data trecură au fost trei candidați. Data viitoare vor fi atâția oameni câți vor dori să candideze. Vor fi câțiva astfel de oameni, a subliniat Bashar al-Assad.

Vedeți interviul integral pe RT

Fluxul de știri
0