Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Memorandumul de la Soci privind Siria: Succes politic impresionant pentru Rusia și Turcia

Abonare
Ambasadorul Rusiei în Turcia, Alexei Erkhov, a comentat pentru Sputnik acordul ruso-turc privind situaţia din Siria, semnat la Soci după discuții dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

BUCUREŞTI, 25 oct – Sputnik, Doina Crainic. Memorandumul ruso-turc privind Siria, semnat la Soci după negocierile dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, este „un succes politic impresionant” al Rusiei și Turciei, a declarat pentru Sputnik Alexei Erkhov, ambasadorul rus la Ankara. El a făcut aceste declarații în carul Forumul privind relațiile turco-ruse, organizat pentru a sărbători 90 de ani de la nașterea fostului ministru rus de Externe Yevgeny Primakov (1929-2015).

„Summit-ul de la Soci și rezultatele acestuia sunt un succes politic impresionant pentru Rusia și Turcia, dar şi, personal, pentru președintele Putin și președintele Erdogan. În timpul unei discuții îndelungate, desfăşurate însă într-un spirit de camaraderie, [cei doi preşedinţi] au reușit să găsească o soluție la multe întrebări și probleme. (...) Trebuie multă muncă pentru a se pune în aplicare toate acordurile încheiate”, a spus diplomatul.

Acordul ruso-turc de la Soci

Prin Acordul ruso-turc de la Soci se solicită retragerea miliției kurde din Unitățile de Protecție a Populației (YPG) - care domină în cadrul Forțelor Democrate Siriene (SDF) – pe o distanţă de până la 30 de kilometri de granița turcă și de-a lungul celor 440 kilometri care separă râul Eufrat de Irak, o țară care se învecinează și cu Siria.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova: Turcia și Siria trebuie să stabilească niște parametri de interacțiune pe teren

De asemenea, Acordul mai prevede că kurzii, aflaţi pe o poziție slabă, să părăsească mai multe orașe pe care le administrează, cu excepția Qamichli, capitala de facto a regiunii lor.

Retragerea unităților kurde și a echipamentelor acestora din zonă trebuie finalizată „în 150 de ore” începând de miercuri, 23 octombrie, la prânz, potrivit memorandumului ruso-turc. În același timp, Moscova și Ankara au convenit să controleze în comun cea mai mare parte a acestei zone tampon.

Operațiunea „Izvorul Păcii” a fost suspendată, însă armata turcă este pregătită să continue lupta împotriva unităților kurde, potrivit ministrului de Externe al țării, Mevlut Cavusoglu.

Fluxul de știri
0