Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Chiar dacă se ajunge la căderea Guvernului, se poate forma aceeași coaliție

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării a purtat discuții, în Parlament, cu deputații din Blocul ACUM. Principalul subiect a fost asumarea răspunderii Guvernului asupra Legii cu privire la Procuratură și menținerea coaliției PSRM-ACUM. Iată ce a declarat Dodon după aceste discuții.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat după discuțiile separate pe care le-a avut astăzi, 8 noiembrie, în Parlament, cu deputații din PSRM și cei din Blocul ACUM că există trei variante de evoluție a situației în coaliția de guvernare. De asemenea, șeful statului a anunțat că probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate este destul de mare și a invitat majoritatea parlamentară să găsească un compromis până la ora 15:00, când începe ședința Parlamentului, unde va veni premierul Maia Sandu și va anunța deputații despre asumarea răspunderii Guvernului asupra Legii cu privire la Procuratură.

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
PSRM: Maia Sandu mai are timp până la ora 15:00 să salveze Guvernul și coaliția

La aceste discuții, PSRM l-a informat pe șeful statului că optează pentru retragerea de către Guvern a angajării răspunderii pe Legea cu privire la Procuratură și votarea acestui proiect ulterior în Parlament. Deputații din Blocul ACUM au declarat la discuția cu președintele că nu susțin ideea retragerii inițiativei Cabinetului de Miniștri. Cei de la ACUM au mai comunicat că ar putea face acest lucru, dacă tot astăzi, în Parlament, acest proiect de lege este votat în două lecturi. La întrevederea cu șeful statului nu a participat premierul Maia Sandu. 

Dodon a ascultat propunerile componentelor majorității parlamentare și a ajuns la concluzia că pentru a ieși din impasul creat există trei variante:

  • Guvernul Sandu își retrage asumarea de răspundere pe Legea cu privire la Procuratură;
  • PSRM depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului dacă acesta își menține asumarea;
  • Se votează o lege exactă în Parlament și atunci nu are sens depunerea moțiunii.

Președintele țării a precizat că le-a recomandat reprezentanților Blocului ACUM să retragă inițiativa și să trimită proiectul de lege spre expertizare Comisiei de la Veneția.

”Le-am sugerat să facă tot posibilul ca să discute, să nu ardă podurile. Chiar dacă se ajunge la căderea Guvernului, se poate forma aceeași coaliție parlamentară”, a declarat Dodon.  

Șeful statului a mai comunicat că dacă partenerii de coaliție nu găsesc un compromis până la ora 15:00, atunci președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, va face o declarație cu privire la ceea ce se va întâmpla după depunerea moțiunii.      

Dodon a declarat că acum probabilitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate este foarte mare.

”Probabilitatea alegerilor anticipate este mare, dar ne dorim ca aceste anticipate să nu se producă”, a declarat Dodon.

Parlamentul Republicii Moldova se întrunește în după-amiaza zilei de vineri, 8 noiembrie, în ședință pentru a discuta o singură chestiune: adresarea prim-ministrului Maia Sandu către Parlament, care pe 6 noiembrie și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Deputații se vor întruni în ședință plenară cu începere de la ora 15:00. Înainte însă de ședința în plen, în Parlament au avut loc discuții separate a fracțiunii PSRM cu premierul Maia Sandu și a președintelui țării cu fracțiunile din coaliția majoritară PSRM-ACUM.

Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Politică
Zi fierbinte în Parlament: Astăzi se decide soarta Guvernului Maia Sandu

Potrivit modificărilor votate de Guvern prin asumare de răspundere, în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În vederea verificării integrității candidaților, autoritățile și instituțiile responsabile vor prezenta orice informație necesară sau vor oferi acces la toate informațiile pe care le dețin.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Regulamentul Parlamentului prevede că angajarea răspunderii politice în faţa Parlamentului se declară prin hotărâre a Guvernului, care se prezintă în aceeaşi zi Parlamentului, cu anexarea textului programului, al declaraţiei de politică generală sau al proiectului de lege. Preşedintele Parlamentului dispune de îndată distribuirea hotărârii şi a materialelor adiţionale deputaţilor.

Dacă, în decursul a 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului sau dacă moţiunea de cenzură depusă este respinsă, programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate şi devin executorii pentru Guvern. Legile adoptate ca rezultat al angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului intră în vigoare la data publicării.

Maia Sandu  - Sputnik Moldova
Maia Sandu spune cine vor fi candidații pentru funcția de procuror general al țării

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată. Guvernul se demite cu cel puțin 51 de voturi.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de deoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou procuror general.

Fluxul de știri
0