Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Blocul ACUM, propuneri pentru ieșirea din criza politică

© Sputnik / Miroslav RotariParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții Blocului ACUM a făcută declarații de presă după întâlnirea cu președintele Igor Dodon: Cum văd aceștia ieșirea din criza politică.

Vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari a declarat, după întrevederea cu președintele Igor Dodon, că Blocul ACUM își dorește păstrarea coaliției PSRM-ACUM, dar nu va face niciun compromis în ceea ce privește procedura de desemnare a procurorului general. Slusari consideră că prin asumarea răspunderii Guvernului nu se încalcă principiul separării puterilor în stat. El afirmă că i-a cerut președintelui să demonstreze că nu vrea să devină un al doilea Plahotniuc. 

”Nu vedem o problemă când președintele desemnează procurorul, dar, dacă îl propune prim-ministrul, de ce e mare politizare? Compromisuri și concesii nu pot fi făcute. Da, dorim să păstrăm această majoritate, dar nu cu orice preț.”, a declarat vicepreședintele PPDA.

Igor Dodon  - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Chiar dacă se ajunge la căderea Guvernului, se poate forma aceeași coaliție
Deputatul a mai declarat, cu referire la gestul deputaților din fracțiunea PSRM, că acordul politic dintre socialiști și Blocul ACUM care a fost rupt nu mai poate fi încleiat.

”Acordul care a fost rupt nu poate fi încleiat, dar noi suntem raționali constructivi și consecvenți”, a menționat el.

Alexandru Slusari susține că situația în care s-a păomenit justiția moldovenească este una excepțională, așa că Guvernul Sandu a fost nevoit să aplice o metodă mai puțin tradițională pentru a desemna candidații la funcția de procuror general. 

”Blocul ACUM nu-și va retrage propunerea de asumare. (...) Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Cineva trebuie să-și asume alegerile anticipate, sau reconfigurarea coaliției cu participarea Partidului Democrat.  ”

La rândul său, vicepreședintele PAS, Igor Grosu, a precizat că desemnarea de către premier a candidaților la funcția de șef al Procuraturii Generale este necesară pentru a reforma justiția. 

Igor Grosu crede că nicio reformă în economie și domeniul social nu va avea succes, dacă nu se face o adevărată reformă în domeniul justiției. ”Nu mai avem timp la dispoziție. Cinci luni au trecut. Nu se schimbă în esență nimic. Prim-ministrul propune CSP-ului o listă, CSP-ul decide dacă acceptă sau nu. Președintele este ultimul actor care semnează sau nu semnează. Dacă nu rupem acest cerc vicios, vom rămâne pe aceleași poziții. Sunt cinci luni de la debarcarea lui Plahotniuc, este un moment oportun de a duce reforma la bun sfârșit”, a declarat Igor Grosu. 

Fluxul de știri
0