Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numirea unui procuror general în baza noii legi întârzie

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
CSP se întrunește în ședință. Pe agenda de lucru nu are însă inclusă și examinarea candidaturilor la funcția de procuror general. Guvernul nu a trimis Consiliului lista celor patru candidați.

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se va întruni astăzi, 6 noiembrie, în ședință, care va începe la ora 14:00. Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe chestiuni, printre care anunțarea concursurilor între candidații la funcția de procuror pentru suplinirea unor funcții vacante, examinarea unor cereri de transfer, modificarea cadrului normativ.

Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Începe marea triere: este ales viitorul Procuror General al Republicii Moldova

Pe agenda ședinței de astăzi a CSP nu se află însă și chestiunea cu privire la examinarea celor patru candidați la funcția de procuror general al țării, preselectați de comisia creată de Ministerul Justiției. Aceasta pentru că instituția guvernamentală încă nu a expediat documentul Consiliului.

Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general, creată pe lângă Ministerul Justiției, a selectat, la sfârșitul lui octombrie, în urma unui concurs, patru candidați pentru funcția de procuror general. Comisia a analizat candidații ținând cont de pregătirea, abilitățile profesionale, integritatea și calitățile personale ale acestora. Astfel, Comisia a decis, prin consens, înaintarea către CSP a listei cu următorii candidați: Crîșmaru Oleg; Gribincea Vladislav; Soltan Veaceslav și Stoianoglo Alexandr.

Ulterior, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că rezultate acestui concurs urmează a fie revizuite. Motivul ar fi discuțiile generate în spațiul public după anunțarea rezultatelor concursului desfășurat de Ministerul Justiției.

Igor Dodon nu va semna decretul de numire a procurorului general dacă acesta va fi afiliat politic  

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că nu va semna decretul cu privire la numirea procurorului general dacă în funcția de procuror general va fi promovat un candidat afiliat politic sau care are legături de rudenie cu cineva din majoritatea parlamentară.

”Eu nu aș dori să aud despre faptul că e cumătrul, finul, nașul cuiva. Dacă va încerca cineva pe diferite căi să preseze președintele să semneze, nu voi accepta acest lucru”, a declarat președintele.

Șeful statului susține că procurorul general al Republicii Moldova trebuie să fie un profesionist adevărat.

”Dacă într-adevăr ne dorim să realizăm o reformă autentică, haideți să facem acest lucru. Procuror general trebuie să fie un profesionist adevărat”, a declarat Dodon.

Guvernul urma să transmită Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați, care au trecut etapa de preselecție, până la 1 noiembrie.

S-a schimbat mecanismul de numire a procurorului general al țării

Potrivit modificărilor votate în Legea cu privire la Procuratură, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Legea stabilește ca numirea procurorului general de către Președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desfășoare interviul candidaților propuși de Ministrul Justiției. Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu trebuie să fie mai mic de doi, dând astfel organului colegial posibilitatea alegerii unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire Președintelui țării.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

De asemenea, a fost modificată și partea ce ține de instituția respingerii candidaturii pentru funcția de procuror general de către Președintele țării. Astfel, s-a stabilit că în situațiile de respingere a candidaturii de către Președintele Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate decide reluarea preselecției candidaților.

Totodată, pentru sporirea credibilității Consiliului Superior al Procurorilor a fost majorat numărul de membri din rândul societății civile cu un membru, selectat de către Guvern. Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitatea de membru de drept în Consiliul Superior al Procurorilor, astfel, Consiliul Superior al Procurorilor este constituit din 15 membri.

O altă modificare votată la lege constă în completarea art. 57 alin. (3) cu prevederea conform căreia, încetarea mandatului procurorului general în condițiile alin. (1) art. 57 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de procuror general, procuror-șef și procuror a fost exclusă.

Mandatul Procurorului General este de 7 ani.

Fluxul de știri
0