Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Începe marea triere: este ales viitorul Procuror General al Republicii Moldova

© Sputnik / Evgheni PanasencoМинистерство юстиции Республики Молдова
Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi începe interviul, organizat de Ministerul Justiției, cu candidații la funcția de Procuror General al Republicii Moldova. Interviul se va desfășura pe parcursul a două zile.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Astăzi, 28 octombrie, va avea loc prima parte a interviului cu candidații care aspiră la funcția de Procuror General al Republicii Moldova. Comisia de preselectare organizată de Ministerul Justiției va desfășura, pe parcursul zilelor de 28 și 29 octombrie curent, interviul cu candidații care aspiră la acest fotoliu.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Patru candidați la funcția de Procuror General, excluși: Cine a fost admis la concurs

Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general a admis la concurs 16 din 20 de candidați care și-au depus dosarele pentru această funcție.

Vineri, 25 octombrie, a avut loc testarea psihologică a celor 16 candidați. Testarea a avut drept obiectiv evaluarea calităților personale ale candidaților solicitate de cerințele postului.

Interviul va avea loc în incinta Ministerului Justiției, în data de 28 octombrie, cu începere de la ora 11:00.

La interviu au fost admiși următorii candidați: Adam Vladimir; Andronic Tudor, Bulat Eduard, Cașu Ruslan, Crîșmaru Oleg, Gligor Ștefan, Gribincea Vladislav,  Gropa Maxim, Istrate Anatolie, Ivanov Vsevolod, Malic Gheorghe, Perju Serghei, Popov Ruslan, Rața Alexandru, Soltan Veaceslav și Stoianoglo Alexandr.                     

Noul procuror va fi numit în baza unor reguli noi

Potrivit modificărilor votate, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Legea stabilește ca numirea procurorului general de către Președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Politică
Iată cine sunt cei care vor decide cine va fi viitorul Procuror General al țării

Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desfășoare interviul candidaților propuși de Ministrul Justiției. Proba interviului se va înregistra video și se va plasa pe Internet imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

Lista candidaților selectați precum și dosarele de participare la concurs se prezintă ulterior Consiliului Superior al Procurorilor pentru selectarea unui candidat, pe care îl va propune spre numire Președintelui Republicii Moldova.

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu trebuie să fie mai mic de doi, dând astfel organului colegial posibilitatea alegerii unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire Președintelui țării.

De asemenea, a fost modificată și partea ce ține de instituția respingerii candidaturii pentru funcția de procuror general de către Președintele țării.

Astfel, s-a stabilit că în situațiile de respingere a candidaturii de către Președintele Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate decide reluarea preselecției candidaților.

Eduard Harunjen - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bomba zilei: Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general

Totodată, pentru sporirea credibilității Consiliului Superior al Procurorilor a fost majorat numărul de membri din rândul societății civile cu un membru, selectat de către Guvern. Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitatea de membru de drept în Consiliul Superior al Procurorilor, astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va fi constituit din 15 membri.

O altă modificare votată la lege constă în completarea art. 57 alin. (3) cu prevederea conform căreia, încetarea mandatului procurorului general în condițiile alin. (1) art. 57 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de procuror general, procuror-șef și procuror a fost exclusă.

Mandatul Procurorului General este de 7 ani.

Fluxul de știri
0