Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM va propune coaliției de guvernare remanierea unor miniștri din Guvernul Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Guvernului
Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Abonare
Unul dinte membrii coaliției de guvernare – PSRM – anunță că va cere remanierea unor miniștri din Guvernul Maia Sandu. Potrivit PSRM, acești miniștri nu administrează eficient domeniile de activitate.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. PSRM le va propune partenerilor din coaliția de guvernare remanierea unor miniștri din Guvernul Maia Sandu. Totodată, fracțiunea socialiștilor și-a exprimat unele îngrijorări legate de reforma justiției. Toate aceste subiecte au fost discutate în cadrul unei ședințe comune a fracțiunii PSRM în Parlament, constituită din 36 de deputați, cu președintele țării Igor Dodon.

Potrivit unui comunicat al fracțiunii, șeful statului a solicitat să aibă o consultare cu fracțiunea PSRM pe mai multe subiecte importante ce țin de sfera socială, economică și politică. Subiectele abordate au vizat modalitatea de consolidare a actualei majorități parlamentare și eficientizarea actului de guvernare. În acest sens, președintele țării a insistat pe importanța extinderii majorității politice în teritoriu și, în special, în Consiliul Municipal Chișinău.

Игорь Додон, Майя Санду, Зинаида Гречаный - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre coaliția PSRM-ACUM: Lucrurile se pot schimba săptămâna viitoare

În același timp, șeful statului și-a exprimat îngrijorările legate de lipsa de eficiență a Guvernului și percepția tot mai negativă pe care o au cetățenii privind activitatea acestuia. Președintele Igor Dodon a dorit să consulte opinia fracțiunii PSRM pe marginea acestui subiect, astfel ca să fie identificate cele mai bune măsuri pentru a eficientiza activitatea guvernării.

Cele mai mari îngrijorări remarcate în discuție sunt legate de deficiențele grave din sectorul economic și social, lipsa totală de viziune și acțiuni pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, dar și situația dramatică din domeniul securității cetățenilor, unde se înregistrează zilnic situații care pun în pericol viața lor. Potrivit PSRM, până în momentul de față instituțiile responsabile s-au dovedit a fi incapabile să gestioneze situația, nu au reușit să vină cu soluții și acțiuni concrete pentru protejarea cetățenilor.

În acest sens, s-a convenit că urmează să aibă loc discuții cu Guvernul și responsabilii din ministerele de resort, inclusiv audieri parlamentare, discuții cu partenerii de coaliție, astfel încât să fie găsite cele mai bune căi de eficientizare a activității Guvernului.

”Discuțiile vor viza inclusiv propuneri de remaniere a unor miniștri care gestionează deficitar domeniile pe care le administrează”, menționează socialiștii.

Care este viitorul coaliției PSRM-ACUM după ce Ion Ceban a câștigat Primăria?>>>

Un alt subiect discutat la ședința comună a președintelui Igor Dodon cu fracțiunea PSRM a fost cel legat de reforma justiției. În special, s-au discutat problemele care au apărut în implementarea acestor reforme, elementele critice din avizul Comisiei de la Veneția pe marginea conceptului propus de Guvern, confuzia creată în jurul concursului organizat de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului procuror general, modalitatea în care anumiți actori politici încearcă să deturneze acest concurs, fiind deja încălcat termenul legal de 1 noiembrie, când Guvernul urma să transmită Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați, care au trecut etapa de preselecție.

Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Nu voi semna decretul cu privire la numirea procurorului general - condiția

”Toate aceste teme reprezintă îngrijorări majore și urmează a fi tratate cu maximă seriozitate de fracțiunea PSRM pentru a nu permite nici un fel de derapaj sau ingerință politică în justiție”, susțin socialiștii.

Subiectele discutate în cadrul întrevederii cu președintele Republicii Moldova urmează să fie analizate și în cadrul Consiliului Republican al PSRM. Potrivit PSRM, acesta ”va avea loc în următoarea perioadă”.

Fluxul de știri
0