Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Nu voi semna decretul cu privire la numirea procurorului general - condiția

© Sputnik / Miroslav RotariПразднование Дня независимости в Молдове
Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a declarat că nu va semna decretul cu privire la numirea procurorului general care va fi promovat prin afiliere politică sau prin legături de rudenie cu cineva din majoritatea parlamentară.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că nu va semna decretul cu privire la numirea procurorului general. Șeful statului spune că va face acest lucru dacă în funcția de procuror general va fi promovat un candidat afiliat politic sau care are legături de rudenie cu cineva din majoritatea parlamentară.

”Eu nu aș dori să aud despre faptul că e cumătrul, finul, nașul cuiva. Dacă va încerca cineva pe diferite căi să preseze președintele să semneze, nu voi accepta acest lucru”, a declarat președintele în cadrul unui interviu oferit pentru un post de televiziune de la Chișinău.

Șeful statului susține că procuror general al Republicii Moldova trebuie să fie un profesionist adevărat.

”Dacă într-adevăr ne dorim să realizăm o reformă autentică, haideți să facem acest lucru. Procuror general trebuie să fie un profesionist adevărat”, a declarat Dodon.

Noul procuror va fi numit în baza unor reguli noi

Săptămâna aceasta, Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general, creată pe lângă Ministerul Justiției, a selectat în urma unui concurs patru candidați pentru funcția de procuror general. Lista a fost trimisă Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia a analizat candidații ținând cont de pregătirea, abilitățile profesionale, integritatea și calitățile personale ale acestora. Astfel, Comisia a decis, prin consens, înaintarea către CSP lista următorilor candidați în: Crîșmaru Oleg; Gribincea Vladislav; Soltan Veaceslav și Stoianoglo Alexandr.

Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Răbdarea i-a ajuns la os: Declarația tranșantă a președintelui Igor Dodon

Potrivit modificărilor votate în Legea cu privire la Procuratură, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Legea stabilește ca numirea procurorului general de către Președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desfășoare interviul candidaților propuși de Ministrul Justiției. Proba interviului se va înregistra video și se va plasa pe Internet imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

Lista candidaților selectați precum și dosarele de participare la concurs se prezintă ulterior Consiliului Superior al Procurorilor pentru selectarea unui candidat, pe care îl va propune spre numire Președintelui Republicii Moldova.

Iată cine sunt cei care vor decide cine va fi viitorul Procuror General al țării>>>

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu trebuie să fie mai mic de doi, dând astfel organului colegial posibilitatea alegerii unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire Președintelui țării.

De asemenea, a fost modificată și partea ce ține de instituția respingerii candidaturii pentru funcția de procuror general de către Președintele țării.

Astfel, s-a stabilit că în situațiile de respingere a candidaturii de către Președintele Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate decide reluarea preselecției candidaților.

Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Începe marea triere: este ales viitorul Procuror General al Republicii Moldova

Totodată, pentru sporirea credibilității Consiliului Superior al Procurorilor a fost majorat numărul de membri din rândul societății civile cu un membru, selectat de către Guvern. Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitatea de membru de drept în Consiliul Superior al Procurorilor, astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va fi constituit din 15 membri.

O altă modificare votată la lege constă în completarea art. 57 alin. (3) cu prevederea conform căreia, încetarea mandatului procurorului general în condițiile alin. (1) art. 57 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de procuror general, procuror-șef și procuror a fost exclusă.

Mandatul Procurorului General este de 7 ani.

Fluxul de știri
0