Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Năstase revine la MAI, dar nu înainte de a se așeza în fotoliul de primar al Capitalei

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Năstase
Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Abonare
Andrei Năstase a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre eșecul pe care l-a suferit la alegerile locale din Chișinău, despre planurile sale de viitor dar și despre ce a făcut în ziua imediat următoare de după scrutin.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, care a pierdut lupta pentru fotoliul de edil-șef în fața lui Ion Ceban în cadrul turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie, a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre proiectele sale de viitor, despre propunerea de a crea o alianță PSRM-ACUM în CMC, dar și despre ce a făcut în ziua imediat următoare de după scrutin, în care a preferat să se retragă din spațiul public și să păstreze tăcerea.

Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Care este viitorul coaliției PSRM-ACUM după ce Ion Ceban a câștigat Primăria?

Andrei Năstase a anunțat că revine în funcția de ministru de Interne în Guvernul Maia Sandu din care a degrevat pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile locale generale.

”Merg la MAI să continui ceea ce am demarat: lupta cu corupția, cu schemele de contrabandă, inclusiv din Chișinău”, a declarat Năstase.

Totuși, înainte de a se întoarce în clădirea MAI în calitate de ministru, Năstase nu exclude că pentru câteva zile se va așeza în fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Asta pentru că până a fi validat mandatul primarului ales al Capitalei, Ion Ceban, Andrei Năstase este primar al Chișinăului, conform unei decizii de judecată.

”Voi respecta cu strictețe rigorile legii”, a anunțat Năstase.

Andrei Năstase a explicat și de ce a preferat să tacă în ziua imediat următoare alegerilor. Liderul PPDA a anunțat că a meditat în această zi asupra rezultatelor scrutinului și asupra motivelor care au dus la un asemenea scor. În opinia lui Năstase, de vină pentru acest rezultat s-ar face electoratul care nu a ieșit în măsura cuvenită la urnele de votare.

”Am făcut bine ca și toată lumea. Am analizat ce s-a întâmplat duminică. Am constatat că o prezență mai mare a oamenilor la vot, ar fi făcut ca orașul nostru să aibă un primar, altul de cât pe care îl are”, a declarat Năstase.

Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Politică
Năstase: Am votat cu gândul la Chișinău și la Republica Moldova

”Explicații sunt multe. Probabil multă lume a considerat că este bine în țara noastră, dar nu este încă bine. Contracandidații noștri au folosit unele metode, neortodoxe să le spunem, și au reușit”, a continuat ministrul.  

Năstase susține că aceste rezultate vor fi analizate și în interiorul partidului, care urmează să fie reformat.

Andrei Năstase i-a urat succes primarului ales, Ion Ceban, în realizarea tuturor promisiunilor pe care le-a făcut pentru oraș, dar a anunțat că va respinge propunerile acestuia de a numi doi viceprimari din partea Blocului ACUM și de a crea o alianță în CMC dintre PRSM și consilierii ACUM.

”Consilierii vor susține toate proiectele care vin să îmbunătățească viața oamenilor. Vom crea majorități pentru a susține proiectele bune în Chișinău”, a declarat ministrul.

Andrei Năstase le-a mulțumit tuturor alegătorilor săi pentru susținere și a anunțat că nu are de gând să plece din țară.

”Mi-i drag atât de mult acest pământ, această țară și popor”, a declarat candidatul la funcția de primar.

Candidatul PSRM, Ion Ceban, a câștigat bătălia pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. În cadrul turului doi al alegerilor locale generale care a avut  loc pe data de 3 noiembrie în 384 de localități din țară, inclusiv în Capitală, pentru Ion Ceban au votat 52,39 % dintre alegători sau 123807 de cetățeni cu drept de vot. Contracandidatul său, exponentului Blocului ACUM (DA-PAS) Andrei Năstase, a obținut 47,61% din sufragii sau 112513 de voturi. Diferența dintre cei doi candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău este de 11294 de voturi.

Fluxul de știri
0