Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Care este viitorul coaliției PSRM-ACUM după ce Ion Ceban a câștigat Primăria?

© Sputnik / Miroslav RotariRoman Mihăeș
Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatul PSRM la șefia Capitalei, Ion Ceban, a câștigat în turul doi al alegerilor locale din municipiul Chișinău. În cadrul emisiunii Sputnik Matinal, comentatorul politic Roman Mihăeș a prezentat câteva scenarii postelectorale.
Care este viitorul coaliției PSRM-ACUM după ce Ion Ceban a câștigat Primăria?

Pentru prima oară, fotoliul de primar al Chișinăului i-a revenit unui candidat de stânga. Potrivit lui Roman Mihăeș, acest rezultat i-a surprins pe toți experții care îl vedeau pe Andrei Năstase drept favoritul acestei curse. Expertul mai menționează că Ion Ceban a obținut o victorie la o diferență mare, la care nimeni nu s-ar fi așteptat, iar pentru acest fapt sunt mai multe explicații.

"În primul rând s-a văzut o diferență între cei doi candidați în ceea ce ține de pregătirea lor profesională. Ion Ceban a venit cu o experiență de patru ani de consilier, cu anumite realizări și a demonstrat o cunoaștere bună a problemelor municipiului Chișinău, pe când Năstase s-a văzut la dezbateri că nu cunoaște bine esența acestor probleme", a subliniat Mihăeș.

Un alt element care a înclinat balanța în favoarea lui Ion Ceban a fost faptul că cetățenii au rămas dezamăgiți de modul în care Andrei Năstase a gestionat activitatea Ministerului Afacerilor Interne.

"Năstase a avut patru luni de mandat la Ministerul de Interne, unul cu probleme, iar cetățenii așa și nu au putut vedea rezultate concrete privind îmbunătățirea activității acestui minister", a spus comentatorul politic.

Primăria Chișinău - Sputnik Moldova
Politică
Municipiul Chișinău are un nou primar: Cum au votat alegătorii din Capitală și suburbii

Mihăeș mai spune că după înfrângerea dureroasă din Chișinău, Blocul ACUM va pierde din simpatizanți, iar unioniștii practic s-au disociat de acesta. Cu atât mai mult că socialiștii s-au arătat nemulțumiți de prestația Guvernului pe domeniile economic, fiscal și protecție socială.

Totodată, comentatorul politic este de părerea că PSRM trebuie să decidă soarta guvernării comune cu Blocul Acum. În acest sens există două scenarii:

"Primul - această coaliție continuă, însă merge pe modelul de reformare a Guvernului sau dacă nu găsesc limbă comună, vor avea loc alegeri anticipate parlamentare, cel mai probabil în primăvara anului viitor", a punctat Mihăeș.

În turul doi al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban a acumulat 52,39% din voturile alegătorilor, iar pentru Andrei Năstase au votat 47,61 dintre cei cetățenii care sa-u prezentat la secțiile de votare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0