Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum sunt selectați și pregătiți viitorii judecători și procurori din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariDiana Scobioală
Diana Scobioală - Sputnik Moldova
Abonare
Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) instruiește viitorii judecători și procurori din Republica Moldova. Iată cum sunt selectați și pregătiți candidații la aceste două funcții.
Cum sunt selectați și pregătiți viitorii judecători și procurori din Moldova

Institutul Naţional al Justiţiei este o instituţie publică, creată în anul 2006, responsabilă de instruirea candidaţilor la funcţiile de judecător şi de procuror, perfecţionarea profesională a judecătorilor şi procurorilor aflați în funcţie, instruirea inițială și continuă a grefierilor, precum şi a altor persoane care contribuie la înfăptuirea justiţiei.

Audienții Institutului Național al Justiției, instruiți de juriștii notorii ai țării - Sputnik Moldova
Video
Viitorii judecători și procurori sunt instruiți de juriști profesioniști

Din anul 2015 directorul instituției este Diana Scobioală. Invitată în studioul Radio Sputnik Moldova, directorul INJ a vorbit despre activitatea instituției și despre procesul de selectare și pregătire a viitorilor judecători și procurori.

Potrivit Dianei Scobioală, INJ este o instituție unică de formare a magistraților din țara noastră.   Aceasta reprezintă o instituție publică, distinctă și independentă, întrucât nu se subordonează nici Consiliului Superior al Magistraturii, nici Consiliului Superior al Procurorilor, nici Ministerului Justiției și nici Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

"Este corect să fie astfel. Așa trebuie să fie o instituție de formare a judecătorilor și procurorilor", a subliniat Scobioală.

Totuși, Diana Scobioală susține că toate locurile vacante și toate programele instituției sunt consultate cu Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, în fiecare an, aceste două instituții oferă numărul necesar de locuri vacante în profesie.

Такси - Sputnik Moldova
Țară, fără stăpân: Iată ce-și permit să facă în trafic până și taximetriștii – Video

"Dacă vine cererea de 20 de locuri, atunci noi pregătim 20 de candidați la funcția de judecători și procurori. Avem și judecători "în rezervă". La data de 1 ianuarie, 47 de candidați la funcția de judecători, absolvenți ai INJ n-au fost încă angajați. 25 au absolvit în martie curent. În martie vor absolvi încă 20. Respectiv, nu sunt angajați încă persoanele din promoția 2017, 2018, 2019", a menționat ea.

Potrivit Dianei Scobioală, examenele de admitere la cursurile de formare inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror se realizează în două etape: proba scrisă electronică, constituită din testul psihologic eliminator și testul de specialitate, și proba orală.

"Cei care au promovat testul psihologic sunt admiși la susținerea testului de specialitate. Testele sunt publicate cu două luni înainte de examen. Sunt 1600 de teste pe care le plasăm pe site-ul nostru, la care indicăm și variantele corecte de răspuns. În ziua examenului soft-ul îi generează candidatului 400 de întrebări. Doar ordinea întrebărilor și răspunsurilor sunt inversate", a precizat Scobioală.

La proba orală candidatul la funcția de judecător și procuror va rezolva două spețe care îi vor fi generate de același soft. În fața unei comisii de admitere, cumpusă din șapte membri, candidații vor prezenta soluționarea speței.

"Toate spețele la fel sunt publicate pe site înainte de examen", a spus direcotrul INJ.

Diana Scobioală susține că acesta este partea cea mai ușoară. Cei care au trecut toate etapele vor fi admiși la studii în cadrul INJ. Timp de 18 luni, candidații la funcția de procuror și judecător vor fi instruiți de către profesori profesioniști cu multă experiență.

"Am reformat programul numai prin simulări de procese. Teoria au învățat-o la facultate", a conchis Scobioală.

Pe tot parcursul studiilor în cadrul INJ, candidații primesc o bursă de școlarizare în mărimea unui salariu mediu pe țară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0