Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Viitorii judecători și procurori sunt instruiți de juriști profesioniști

Abonare
Audienții Institutului Național al Justiției, candidați la funcțiile de judecător și de procuror, au participat la lecția publică cu genericul „Continuitatea și conexiunea profesională între generații de juriști”.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. La data de 18 octombrie 2019, Institutul Național al Justiției a marcat „Ziua Juristului” și inaugurarea unui nou curs de formare inițială a candidaților la funcții de judecător şi de procuror, prin organizarea unei lecții publice. 

Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei profesionale a Juristului - Diana Scobioală - Sputnik Moldova
Video
Felicitări pentru juriști: Iată ce le urează directoarea INJ, Diana Scobioală

Aceasta s-a remarcat prin aportul intelectual și mesajul profund adresat audienților din partea invitaților de onoare printre care au fost Victor Pușcaș, ex-președinte la Curtea Constituțională, doctor în drept și Vitalie Nagacevschi, avocat. Prin prisma experienței vaste și a cunoștințelor acumulate pe parcursul timpului, oaspeții au abordat subiecte ce țin de multiplele reforme din domeniul justiției și interacțiunea dintre cele trei profesii: procuror, judecător și avocat.

În cadrul ceremoniei, directoarea INJ a propus instituirea unui moratoriu asupra reformelor din domeniul justiției.

„Luând în considerație climatul juridic încordat în care se află țara noastră se impune necesitatea instituirii unui moratoriu pe o perioadă de 10 ani asupra reformelor din domeniu, deoarece termennul de ”reformă” a devenit sinonim cu termenul de ”instabilitate”, iar asta nu poate duce la progres”, a opinat Diana Scobioală.

În cadrul evenimentului au vorbit și exponenți ai generației tinere de juriști, absolvenți și formatori ai Institutului Național al Justiției: Dumitru Obadă, procuror detașat, consilier al Directorului INJ, Octavian Iachimovschi, procuror, adjunct-interimar al Procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, și Ion Chirtoacă, judecător detașat. În alocuțiunile lor, aceștia au subliniat importanța independenței profesionale și au relatat despre provocările apărute în cariera lor de juriști.

La sfârșitul ceremoniei, cei prezenți au avut parte de un veritabil program artistic prezentat de Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan-Vodă”.

Fluxul de știri
0