Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soarta unor moldovence plecate în Grecia: Detalii șocante – Video

© AFP 2024 / REMY GABALDAProstituate
Prostituate - Sputnik Moldova
Abonare
Le promiteau locuri de muncă bine plătite, dar au ajuns „marfă” pentru traficanții de persoane. Este soarta a 11 tinere de la noi, obligate să se prostitueze în Grecia. Acestea trebuiau să întrețină relații sexuale cu cel puțin 25 de clienți pe zi.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Mai multe tinere din Republica Moldova au ajuns victime ale traficului de ființe în scopuri sexuale. Cu promisiunea de a câștiga bani în mod cinstit și curat, fetele ajungeau în case de toleranță clandestine, care se aflau în orașul Atena din Grecia. Cazul a ajuns în atenția autorităților, în luna august, după ce mama unei tinere a sunat la Centrul Internațional LaStrada și  a comunicat despre faptul că fiica sa este în pericol și că se află într-un local din Atena, Grecia, unde este exploatată în industria sexuală.

Astfel, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oamenii legii au identificat un grup criminal internațional, care includea și membri din Moldova. Acesta era specializat în traficul de persoane și recruta tinere din țara noastră, care erau exploatate sexual în Grecia.

„Pentru a camufla aflarea ilegală a cetățenilor moldoveni pe teritoriul Greciei, membrii grupului au organizat confecționarea actelor de identitate românești false, dar și organizau căsătorii fictive ale victimelor cu cetățeni greci. Capul grupării este un cetățean albanez de 36 de ani. Acesta era susținut de alte 14 persoane din țări precum Albania, Grecia, Ucraina, Germania, Bulgaria. Din gruparea criminală făceau parte și patru moldoveni, un bărbat și trei femei cu vârste între 28 și 30 de ani”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, șeful interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a INI, Artur Degteariov.

Un avion  - Sputnik Moldova
Societate
Condamnat pentru exploatare sexuală: Iată ce trebuiau să facă victimele cu clienții

Victimele erau racolate de pe teritoriul Republicii Moldova și transportate în orașul Atena. Acolo erau repartizate în zece case de toleranță, administrate direct de membrii grupului criminal și supuse exploatării sexuale comerciale. Potrivit informațiilor, victimele erau supravegheate atât fizic cât și prin intermediul camerelor video.

„Din cele 11 fete din Republica Moldova, victime ale traficului de ființe, trei erau minore la momentul racolării. Tinerele erau obligate să deservească pe zi între 25 și 80 de clienți, câte zece minute pentru fiecare. Suma pe care o achitau beneficiarii, pentru cele 10 minute era de 20 de euro. Din suma totală, victimele primeau doar câte 15 euro pentru un schimb, iar restul surselor bănești erau repartizate între membrii grupului criminal”, a mai spus șeful CTP.

Acesta a mai povestit că din cauza expunerii sexuale exagerate, o tânără a avut nevoie de intervenții chirurgicale la organele genitale, iar după scurt timp de la acordarea îngrijirilor medicale a fost obligată să presteze din nou servicii sexuale. Teroarea nu se oprește aici. Victimelor le-au fost administrate pastile hormonale, pentru a micșora perioada ciclului menstrual, respectiv pentru a prelungi timpul de exploatare sexuală.

Violență - Sputnik Moldova
Societate
Drama unor femei din Moldova: S-au pornit la muncă, dar iată ce au pățit - Video

Potrivit procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale Nadejda Barbalat, la această etapă au fost audiate amănunțit și detaliat trei dintre victimele traficanților, una dintre care este încă minoră. Adolescenta le-a povestit procurorilor în detalii modalitatea în care a fost recrutată, transportată, adăpostită și determinată ulterior să presteze servicii sexuale. Barbalat spune că persoana responsabilă de recrutarea și transportarea victimei este un cetățean al Republicii Moldova, iar în prezent este deținut în stare de arest preventiv. Bărbatul făcea parte din gruparea criminală din 2015 și era una din persoanele de legătură cu capul grupării, care asigura în permanență transportarea persoanelor tinere pe teritoriul Republicii Elene.

Percheziții la membrii grupului criminal organizat

În urma perchezițiilor au fost descoperite cele 11 fete din Republica Moldova, printre care și minora. Trei dintre victime au fost repatriate în țară, iar celelalte beneficiază în continuare de asistență psihologică. Totodată, au fost reținute 15 persoane, dintre care șase sunt în arest preventiv, iar în privința celorlalte nouă a fost aleasă măsura preventivă, obligația de a nu părăsi localitatea.

Haine pentru femei însărcinate și mămici care alăptează - Sputnik Moldova
Societate
Alarmant: 4 din 100 de angajate din Moldova sunt hărțuite sexual la locul de muncă

„De la domiciliile traficanților și din casele de toleranță clandestine au fost depistate și ridicate mijloace bănești în valoare de peste 70 de mii de euro, dar și alte bunuri obținute pe cale ilegală, cum ar fi automobile, motociclete, droguri, permise de ședere cu semne de falsificare”, a precizat Nadejda Barbalat.

Persoanele reținute sunt anchetate pentru un cumul de infracțiuni și riscă inclusiv detenție pe viață. 

Avocata Centrului Internațional LaStrada, Alina Calugher, îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să apeleze la Linia Fierbinte atunci când există suspiciuni privind cazurile de trafic de persoane. Aceasta a mai precizat că victimele sunt bine și că în continuare beneficiază de asistență psihologică și juridică gratuită.

Fluxul de știri
0