Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: 4 din 100 de angajate din Moldova sunt hărțuite sexual la locul de muncă

© Sputnik / Miroslav RotariHaine pentru femei însărcinate și mămici care alăptează
Haine pentru femei însărcinate și mămici care alăptează - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a elaborat un proiect de lege care propune toleranță zero în cazul săvârșirii de către persoanele aflate pe poziții importante în diverse instituții publice sau companii private a unor fapte care constituie hărțuire sexuală.

CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Datele statistice arată că, în prezent, fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă: priviri nepotrivite, îmbrățișări fără permisiune, glume, limbaj cu conotație sexuală. Potrivit aceluiași studiu, 4 din 100 de angajate se confruntă cu forme grave de hărțuire: cerința de a întreține relații sexuale pentru recompensă, folosirea forței sau amenințărilor pentru a avea relații sexuale. 

Aceste date au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul unui proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative în vederea prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale la locul de muncă și în sistemul educațional.

Офис - Sputnik Moldova
Societate
Cum se pedepsește în Moldova hărțuirea sexuală sau verbală la locul de muncă

Potrivit autorilor, cercetările realizate în domeniu arată că hărțuirea sexuală afectează sănătatea fizică, psiho-emoțională, dar și viața profesională. Acest fenomen afectează calitatea muncii prestate, influențând negativ și performanțele în domeniul educațional. De asemenea, o analiză rațională a fenomenului ia în considerare și costurile suportate atât de angajați/angajate cât și de angajatori.

La nivel european, țările care aplică politici consolidate de prevenire a hărțuirii sexuale se caracterizează prin nivel înalt de raportare a acestor cazuri. Studiile internaționale arată că există o legătură directă între tipul de politici implementate și rata de raportare.

”Astfel, sunt necesare intervenții la nivelul cadrului normativ național care să combată perpetuarea fenomenului hărțuirii sexuale, dar și să prevină manifestarea unui astfel de comportament la locul de muncă și de studii”, susțin autorii proiectului.

Hărțuirea sexuală constituie o realitate mult discutată şi, din ce în ce mai mult, un domeniu de interes major, deoarece acest fenomen există de foarte mult timp în societate, fiind de cele mai multe ori ascuns sau tolerat.

”Fiind o formă a discriminării pe criterii de sex, toleranța nu trebuie să existe sub nici o formă în cazul săvârșirii de către persoanele aflate pe poziții importante în diverse instituții publice sau companii private a unor fapte care constituie hărțuire sexuală”, potrivit autorilor inițiativei legislative.

Prevederile proiectului de lege se referă la completarea cu prevederi în domeniul prevenirii și examinării/soluționării hărțuirii sexuale la locul de muncă a următoarelor acte normative: Legea Sindicatelor, Legea privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Codul Muncii; completarea Codului educației cu un capitol nou - Prevenirea și eliminarea violenței și a hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ; amendarea Codului  Contravențional privind aplicarea sancțiunilor în cazurile de încălcare a legislației muncii, în partea instituirii procedurilor necesare combaterii hărțuirii sexuale.

De asemenea, se propune completarea Legii cu privire la avocatură, Legii cu privire la organizarea activității notarilor, Legii privind executorii judecătorești, cu prevederi referitoare la hărțuirea sexuală la locul de muncă.

Fluxul de știri
0