Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fabrica de zahăr din Fălești se închide: ce se va întâmpla cu prețul la zahăr

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaУниверсам "Копейка" открылся в Москве по адресу: улица Тихвинская, д. 17, стр. 1
Универсам Копейка открылся в Москве по адресу: улица Тихвинская, д. 17, стр. 1 - Sputnik Moldova
Abonare
Fabrica de zahăr din Fălești se închide până în anul 2021. Cum va influența acest proces prețul la zahăr și ce se va întâmpla cu angajații. Responsabilii instituției au oferit un comentariu pentru Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Compania moldo-germană ”Sudzucker Moldova” anunță sistarea activității fabricii de zahăr din Fălești. Agentul economic susține că întreruperea activității fabricii de zahăr poartă un caracter temporar, în același timp ”se vor menține toate capacitățile de producție într-o stare de operabilitate deplină”. Fabrica va fi închisă până în aprilie 2021.

Compania motivează decizia de a sista activitatea fabricii de zahăr din Fălești prin reducerea considerabilă a vânzărilor de zahăr moldovenesc, în primul rând pe piața internă.

Zahăr - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Producătorii de zahăr din Moldova au cerut autorităților să „salveze industria”

”Conform estimărilor experților, în ultimul an, zeci de mii de tone de zahăr de contrabandă au intrat pe piața moldovenească, cea mai mare parte fiind vândută cu amănuntul de către deținătorii de patente comerciale. De asemenea, din cauza crizei de supraproducție și a scăderii prețurilor pe piața europeană a zahărului, exportul de zahăr din Moldova a scăzut semnificativ în cadrul cotelor preferențiale ale UE”, anunță compania.

Potrivit producătorului de zahăr, actuala situație de criză este agravată și de acțiunile anticoncurențiale de pe piață. Responsabilii de la ”Sudzucker Moldova” susțin că au anunțat despre acest fapt Consiliul Concurenței și departamentele competente ale Guvernului Republicii Moldova.

Prețul la zahăr va rămâne același

Reprezentanții companiei ”Sudzucker Moldova” au precizat pentru Sputnik Moldova că decizia de a închide pe o perioadă de aproape doi ani fabrica din Fălești nu va influența în niciun fel prețul la zahăr. Consumatorii nu vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru zahăr, atunci când merg în magazine.

”Acest proces nu are nicio legătură cu prețul la zahăr. Acesta va rămâne la fel”, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al companiei, Alexandru Bejenari.

În prezent, un kilogram de zahăr în Moldova costă între 12 lei și 14 lei.

Angajații fabricii care se închide nu vor rămâne pe drumuri

În pofida măsurilor anticriză întreprinse, pierderile companiei în 2018 au depășit 100 de milioane de lei. Conform estimărilor preliminare, anul 2019 va fi, de asemenea, neprofitabil pentru companie.

„Sistarea temporară a activității fabricii de zahăr din Fățești este o decizie foarte dificilă pentru companie”, a declarat președintele Consiliului de administrație al Sudzucker Moldova, Alexander Koss.

Сахар - Sputnik Moldova
În acest an, în Moldova zahărul nu ar trebui să se scumpească

La fabrica de zahăr din Fălești activau în jur de 140 de angajați. Sistarea activității fabricii îi va afecta și pe aceștia. Președintele companiei spune că aproximativ o treime dintre angajați vor continua să lucreze la fabrica care și-a sistat activitatea, iar unora dintre specialiști li se vor oferi locuri de muncă în alte departamente ale întreprinderii.

”Celorlalți colegi li se vor propune locuri de muncă în alte întreprinderi cu capital străin”, a declarat Koss.

Două companii străine din nordul țării deja au anunțat că sunt gata să angajeze personalul care va rămâne fără de lucru.

O altă parte dintre angajați, potrivit agentului economic, doresc să fie eliberați din funcție, beneficiind astfel de plăți compensatorii.

Fluxul de știri
0