Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În acest an, în Moldova zahărul nu ar trebui să se scumpească

Abonare
Chiar dacă în acest an recolta de sfeclă de zahăr va fi mai mică, populația nu trebuie să-şi facă griji legate de o posibilă scumpire a zahărului.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Roada de sfeclă de zahăr în 2015 în Moldova va fi cu circa 20-30 la sută mai mică decât în anii precedenți. Potrivit producătorilor agricoli, dacă în anii trecuţi aceştia recoltau peste 300 de centnere la un hectar, în acest an recolta va fi de numai 220-250 de centnere.

Președintele Asociației producătorilor de zahăr din Moldova, Alexandru Coss, a declarat pentru Sputnik că populația nu trebuie să-și facă griji în privința creșterii prețului la zahăr din cauza recoltei reduse. Totodată, el a subliniat că situația se va răsfrânge asupra producătorilor de zahăr, care în ultimii doi ani suportă pierderi.

”Noi înțelegem situația și așteptăm ca guvernul să înceapă să activeze şi să ia măsuri pentru stabilizarea situației din sectorul financiar. După asta se va putea ocupa și de alte probleme. Sectorului real al economiei îi vine foarte greu să supraviețuiască în condițiile în care ratele pentru credite depășesc 20%”, consideră Coss.

În 2014, fermierii moldoveni au adunat o recoltă-record de sfeclă de zahăr – mai mult de un milion de tone. În acest an, din cauza secetei, va avea de suferit nu numai această cultură agricolă. Condițiile meteo nefavorabile au provocat daune mari şi culturilor cerealiere.

Fluxul de știri
0