Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reguli noi la ieșirea la pensie în Moldova: Ce trebuie să știe femeile

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimedia пожилые люди
 пожилые люди - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
De anul viitor, intervin schimbări importante pentru femeile din Moldova care vor ieși la pensie. Regula va intra în vigoare din 1 iulie 2020.

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Începând cu anul 2020, femeile din Moldova vor ieși la pensie la vârsta de 59 de ani. Regula va intra în vigoare din 1 iulie 2020.

Pensionari - Sputnik Moldova
Societate
Pensiile vor crește de două ori pe an: Schimbarea revoluționară susținută de Parlament

Conform modificărilor operate în Legea privind sistemul public de pensii, începând cu 1 iulie 2017, a intrat în vigoare majorarea treptată a vârstei de pensionare şi majorarea stagiului de cotizare atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Vârsta standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi va fi atinsă la 1 iulie 2019, iar pentru femei — la 1 iulie 2028.

Începând cu 1 iulie 2019, în Republica Moldova s-a stabilit vârsta standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbați, potrivit Legii cu privire la sistemul public de pensii.

Atingerea vârstei de pensionare de 63 de ani pentru femei se realizează prin creşterea anuală a vârstei standard de pensionare cu 6 luni:

© Photo : Captură ecran Lex JusticeVîrsta standard de pensionare
Reguli noi la ieșirea la pensie în Moldova: Ce trebuie să știe femeile - Sputnik Moldova
Vîrsta standard de pensionare

Totodată va fi egalat și stagiul complet de cotizare pentru bărbaţi şi femei, care va constitui 34 de ani. Pentru bărbaţi el a fost stabilit începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei începând cu 1 iulie 2024.

Fluxul de știri
0