Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gavriliță, Brînzan și Armașu în vizită la FMI: Iată ce au făcut la Washington

© Photo : Facebook / BNMȘedința anuală a FMI și Grupului Băncii Mondiale la Washington
Ședința anuală a FMI și Grupului Băncii Mondiale la Washington - Sputnik Moldova
Abonare
Lecții de la FMI și BM pentru miniștrii Gavriliță, Brînzan și guvernatorul BNM Armașu. Iată ce au făcut autoritățile la Washington și ce cred experții despre impactul politicilor FMI asupra economiei moldovenești.

CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. În perioada 14-20 octombrie, mai mulți oficiali moldoveni au discutat la Washington cu reprezentanții FMI și ai Băncii Mondiale despre implementarea programului cu Fondul Monetar Internațional și transformările beneficie în economie și în sectorul financiar-bancar din Republica Moldova.

În cadrul ședinței anuale a FMI și Grupului Băncii Mondiale, au avut loc întruniri cu economiști și experți ai Trezorăriei SUA, cu tehnocrați de prim nivel ai Uniunii Europene, cu reprezentanți ai fondurilor mari de investiții și ai băncilor internaționale.

Ce au făcut autoritățile la Washington

Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Voronin: Cei care au ”oligarhizat” țara fură în continuare ”de la gura copiilor”
Potrivit BNM, delegația Republicii Moldova la Washington, condusă de ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, și guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armașu, ”a beneficiat de expertiza internațională și de un transfer de competențe care vizează potențarea capacităților instituționale, obiectivele pentru dezvoltarea durabilă, creșterea economică incluzivă, revoluția în infrastructură prin integrare, investiții și inovare, piața  muncii, componentele pentru programele cu fonduri, precum și provocările în lupta cu corupția și promovarea transparenței în sectorul guvernamental”.

Totodată, oficialii au avut un schimb de opinii cu Mitsuhiro Furusawa (director general adjunct al FMI), Poul Thomsen (director al Departamentului european al FMI), Anthony De Lannoy (director executiv al FMI pentru Moldova), Ruben Atoyan (şeful misiunii FMI, negociatorul principal pentru Republica. Moldova), Koen Davidse (director executiv, Banca Mondială), Cyril Muller (vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală), Georgina Baker (vicepreședinte al IFC, Banca Mondială), Wiebke Schloemer (director regional al IFC, Banca Mondială).

Папки с документами, фото из архива - Sputnik Moldova
Bugetul de stat al Moldovei pentru anul 2020, analizat de FMI și Banca Mondială

Subiectele discutate la Washington s-au referit la datoriile suverane și înțelegerea riscurilor aferente, sectorul de creditare non-bancar, banii în lumea tehnologiilor mobile și implicațiile pentru stabilitatea și dezvoltarea financiară, gestionarea fluxurilor de capital, războaiele comerciale și modul în care acestea afectează lanțurile comerciale globale ș.a.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a participat la conferințele care au scos în evidență perspective legate de provocările politicii monetare, importanța independenței și credibilității băncilor centrale, managementul riscurilor.

FMI a aprobat un nou acord cu Republica Moldova care prevede un împrumut de 178.7 milioane de dolari. Însă mai mulți experți economici au menționat impactului negativ pe care l-ar putea avea acest acord, explicând posibilile consecințele asupra economiei Moldovei.

Impactul politicilor FMI asupra economiei Moldovei - ce spun experții

Potrivit expertului economic Viorel Gîrbu, economia Republicii Moldova a ajuns la pământ din cauza lipsei de profesionalism a celor care au negociat în ultimii ani acordurile semnate cu instituțiile internaționale. Potrivit lui, reprezentanții țării noastre nu au ținut cont de interesele Moldovei atunci când au semnat diverse acorduri cu partenerii externi, motiv pentru care țara a ajuns astăzi în situația în care nu mai are spațiu de manevră.

Cum economia Moldovei este îngenuncheată în fața donatorilor externi
 

”Noi am semnat foarte multe acorduri internaționale, care practic ne-au legat mâinile la spate, ne-au sucit așa tare mâinile încât spațiu de manevră nu mai avem. În aceste condiții, sigur că este foarte greu”, a declarat Viorel Gîrbu pentru Radio Sputnik Moldova.

Totodată, Gîrbu precizează că Moldova nu poate în prezent să se descurce fără finanțarea FMI, însă subliniază că actualul Guvern continuă greșelile fostelor guvernări, care nu au făcut decât să stea cu mâna întinsă.

Fondul Monetar Internațional - Sputnik Moldova
Dezvăluiri scandaloase: Ion Chicu spune că Republica Moldova se poate descurca fără FMI

”Guvernul ar putea să vină cu abordări mult mai nuanțate, să folosească resursele interne, fără să apeleze la anumite practici, chiar abuzive, venite din partea comunității internaționale. Dar la noi cum se întâmplă, după ce este numit în funcție, Guvernul fuge rapid la donatori să-și valideze mandatul. Atunci când cere granturi și credite de la donatori, Guvernul își demonstrează capacitatea pe care o are să implementeze politici. Și aici apare întrebarea, de ce avem nevoie de un Guvern care nu este capabil să vină cu politici?”, conchide Viorel Gîrbu.

De asemenea, consilierul președintelui Republicii Moldova Ion Chicu susține că Acordul încheiat de autoritățile țării cu Fondul Monetar Internațional va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei naționale.

”Condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții”, susține consilierul prezidențial, fost ministru al Finanțelor.
Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Voronin face praf FMI - am reușit pentru că voi nu ați fost aici (Video)

Amintim că Fondul Monetar Internațional a alocat Republicii Moldova o nouă tranșă în valoare de 46,1 milioane de dolari. Prima plată, în sumă de 30,7 milioane dolari, a fost efectuată pe data de 24 septembrie. Dintre aceștia, 18,4 milioane dolari sunt destinați pentru susținerea bugetului de stat. Restul de 15,4 milioane dolari, a fost debursată la data de 30 septembrie, 9,1 milioane dolari fiind pentru susținerea bugetului de stat.

Republica Moldova beneficiază de un împrumut în valoare de 178,7 milioane de dolari, în cadrul Programului aprobat pentru un termen de trei ani. Banii sunt acordați în tranșe și care vine să susțină reformele promovate de Guvern. Până în prezent din contul programul de finanțare existent au fost debursate surse destinate susținerii bugetului de stat în sumă de 91,4 milioane dolari.

Fluxul de știri
0