Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Voronin: Cei care au ”oligarhizat” țara fură în continuare ”de la gura copiilor”

© Sputnik / OsmatescoVladimir Voronin
Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte al țării Vladimir Voronin a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de ce actuala guvernare nu va reuși să ”dezoligarhizeze” țara.
Voronin: Cei care au ”oligarhizat” țara fură în continuare ”de la gura copiilor”

În campania electorală din decembrie 2019, Blocul ACUM a promis cetățenilor că va ”dezoligarhiza” țara.

Prim-ministrul Maia Sandu, în dialog cu Directorul General al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate, Christian Danielsson - Sputnik Moldova
Riscurile ca Guvernul Sandu să calce pe urmele celui al lui Filat - Un semn îngrijorător

Încă de la primul protest organizat de partidele PAS și PPDA, politicianul Vlad Plahotniuc a fost acuzat, în repetate rânduri, că ține în captivitate Republica Moldova. Oamenii au fost convinși că singurul vinovat de sărăcia și corupția din țară este Vlad Plahotniuc, ca urmare vor trăi mai bine dacă el va pleca de la guvernare. Odată cu preluarea puterii politice, blocul ACUM și-a respectat promisiunea: a scăpat de oligarh, nu însă și de ”oligarhie”. De ce? Pentru că ”oligarhia” a luat naștere odată cu independența Republicii Moldova și a fost întreținută, până în prezent, de mai multe persoane. De această părere este fostul președinte al țării Vladimir Voronin.

Ca urmare, dacă blocul ACUM își dorește cu adevărat să ”dezoligarhizeze” Moldova, trebuie să-i identifice și să-i pedepsească pe toți cei care au contribuit la edificarea acestui fenomen.

”Da, ne-am eliberat de unele persoane: și mai departe? Ce ”oligarhizarea” o face o singură persoană? Dar toata piramida aceea care a fost construită în decursul anilor, care îndeplineau toate indicațiile nelegitime, ce facem cu ea? Acești oameni continuă să activeze în instanțele judecătorești, sunt în continuare președinți de raioane, care fug ca iepurii dintr-un partid în altul, ca să aibă posibilitatea să ia de la gura copiilor și bătrânilor. Cu această coaliție odioasă între blocul ACUM și PSRM nu va exista nicio ”dezoligarhizare””, a opinat Vladimir Voronin.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Plahotniuc nu a fugit, el este prezent în Moldova: Cazul Adunarea Generală a Judecătorilor

Potrivit lui Voronin, colapsul sovietic a creat premise pentru ”oligarhizarea” Republicii Moldova. Totul a început cu privatizarea dubioasă a instituțiilor statului și furtul banilor publici. Aceeași ”schemă” de privatizare a fost aplicată și la Banca de Economii, cu scopul de a delapida banii statului și a cetățenilor.

”În cazul Băncii de Economii au acționat la fel ca după destrămarea URSS. A fost făcută lista obiectelor pentru privatizare, lista a fost confirmată de Parlament, Guvern. Apoi ce făceau? Înainte de a privatiza întreprinderea, o falimentau. O făceau de nimic ca să o cumpere cu un preț mic. La fel s-a procedat și în cazul Băncii de Economii. FMI tot trebuie să răspundă pentru situația creată, pentru că ei au recomandat privatizarea Băncii de Economii. Și chiar a doua zi au început să fure din bancă”, a povestit Vladimir Voronin.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0