Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezvăluiri scandaloase: Ion Chicu spune că Republica Moldova se poate descurca fără FMI

© REUTERS / YURI GRIPASFondul Monetar Internațional
Fondul Monetar Internațional - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul prezidențial Ion Chicu apreciază că unii partenerii externi nu sunt onești în relația cu Republica Moldova și chiar dăunează economiei noastre cu premeditare. Cum li se restituie TVA-ul „partenerilor” cu statut de diplomat.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. În cazul retragerii Fondului Monetar Internațional (FMI), „Republica Moldova ar fi în măsură să se autofinanțeze, cu condiția gestionării competente a finanțelor publice și a economiei, iar generația actuală nu le va lăsa datorii de miliarde de dolari copiilor și nepoților”, a apreciat consilierul prezidențial Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în guvernarea precedentă.

„În bună parte, datorită „partenerului” ne-am pomenit cu o datorie de 14 miliarde de dolari de pe urma „furtului secolului””, a scris consilierul prezidențial într-o postare pe Facebook.

Ion Chicu: TVA-ul pentru HoReCa este de 5% în România

Ion Chicu este nemulțumit și de faptul că, la recomandarea FMI, Guvernul Sandu a decis revenirea, din 1 ianuarie 2020, la Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) de 20% pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele). Din 1 octombrie 2018, TVA-ul pentru HoReCa a fost redus până la 10%.

Euro - Sputnik Moldova
Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

Reprezentanții HoReCa, sector cu aproximativ 40 de mii de angajați, sunt nemulțumiți de decizia Guvernului, iar consilierul prezidențial le dă dreptate.

„Vânzările oficiale ale sectorului HoReCa (780 dintre cele mai mari întreprinderi) sunt cu aproape 40% mai mari în primele 5 luni ale acestui an, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut - sectorul a început să iasă la lumină. Prin urmare, nu este deloc ciudat că partenerul a decis să „reformeze” în stilul său acest sector, așa cum anterior a procedat cu altele”, a comentat Ion Chicu.

„5% este cota TVA pentru HoReCa în România, aproape de 4 ori mai mică decât cea standard (19%). Nu apar „probleme în lanț... 10% este cota TVA pentru HoReCa în Moldova, doar de 2 ori mai mică decât cea standard. Apar „probleme în lanț...”, trebuie de majorat până la 20%, ca la nimeni în Europa. Probleme apar nu în lanț, dar, scuzați, în altă parte...”, a constatat Ion Chicu.

În situația în care TVA-ul pentru HoReCa va fi de câteva ori mai mic în România și în Ucraina, mediul dificil din Republica Moldova îi poate determina pe investitori să aleagă alte țări, a subliniat, într-o emisiune la Radio Sputnik, Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Naţionale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement.

„În urma acestor majorări, vom pierde turiști. Ce vor face pensiunile din Orheiul Vechi? Au fost investiți atât de mulți bani pentru a crea un brand și a atrage turiști”, a atenționat Aneta Zasavițchi.

Republica Moldova le restituie TVA-ul „partenerilor” cu statut de diplomat

„Apropo, în cazul majorării cotei TVA până la 20%, restituirile TVA din Bugetul țării pentru unii „parteneri de dezvoltare”, cu statut de diplomat, vor crește simțitor... Mai mult, vom plăti restituiri pentru nopțile petrecute la „Radisson” sau cinele prin restaurantele de lux. Să nu-mi spuneți, vă rog, că și încasările TVA aferente vor fi mai mari. Pentru cine nu știe: Moldova, spre deosebire de alte state, restituie TVA „partenerilor” cu statut de diplomat - fără limită. Cu cât mai mare suma, cu atât mai mare restituirea. Cu cât mai mare cota TVA, cu atât mai mare „cash back”-ul...”, a dezvăluit consilierul prezidențial Ion Chicu.

Ultimul acord cu FMI dărâmă economia Moldovei, spune Chicu

Săptămâna trecută, consilierul prezidențial a comentat că ultimul acord cu FMI, neratificat încă, nu-i va permite Republicii Moldova să atingă scopul anunțat de președintele Igor Dodon: „să nu uitam de interesul național, deoarece acordurile cu aceste instituții trebuie să fie privite ca instrumente de sporire a calității vieții cetățenilor”.

Coffee break - Sputnik Moldova
Riscuri pentru Moldova: Mâncarea și cazarea mai scumpă ne vor lăsa fără turiști

Ion Chicu a vorbit chiar de o „dictatură” a ultimei misiuni a FMI și a subliniat că, urmare a recomandărilor FMI, Banca Națională a Moldovei a majorat de două ori rata de bază de la începutul anului.  

„Partenerii” cu ultimatumuri deplasate nu sunt parteneri...”, a concluzionat consilierul prezidențial.

Ultimul acord negociat cu FMI „va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre. Condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții. Persoanele implicate în negocieri din partea noastră trebuie să înțeleagă acest lucru și să acționeze corespunzător - exclusiv în interesele economiei țării”, a mai scris Ion Chicu pe Facebook.

Reamintim că Guvernul va aplica, din 1 ianuarie 2020, o serie de măsuri fiscale noi, coordonate cu FMI, pentru a acoperi „cheltuielile neplanificate pentru Legea salarizării”.

Pentru a spori veniturile la Buget, unele taxe vor fi majorate, iar anumite scutiri fiscale vor fi excluse. Modificările au fost aprobate de Guvern în ședința din 9 august.

Fluxul de știri
0