Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soarta Tutun CTC și ÎS Gările și Stațiile Auto, discutată în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariDelegația UE și SUA la Parlamentul Republicii Moldova
Delegația UE și SUA la Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza privatizărilor și concesionărilor din perioada 2013-2019 va propune Parlamentului spre aprobare Rapoartele privind modernizarea și eficientizarea activității ÎS Gările și Stațiile Auto și SA Tutun CTC.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza privatizărilor și concesionărilor din perioada 2013-2019 a audiat noi martori pe cazul înstrăinării ilicite a bunurilor statului și a examinat totodată proiectele Rapoartelor privind modernizarea și eficientizarea activității ÎS Gările și Stațiile Auto și SA Tutun CTC.

La audieri au fost invitați și audiați reprezentanți ai Agenției Proprietăți Publice (APP), președintele Consiliului de administrare Tutun CTC și administratorul SRL Gările Auto Moderne.

Încălcări cu iz penal la modernizarea ÎS Gările și Stațiile Auto

Comisia de anchetă a constatat un șir de încălcări în procesul de  modernizare și eficientizare a activității ÎS Gările și Stațiile Auto. Potrivit membrilor comisiei, ”Guvernul a Filip a adoptat o decizie absolut pripită și neargumentată cu privire la inițierea parteneriatului public privat (PPP)”.

”Concursul s-a desfășurat cu multiple încălcări ale legislației. Contractul de PPP este nociv interesului public și a neglijat orice monitorizare a îndeplinirii obligațiilor de către partenerul privat”, se menționează în document.

Oleg Lipskii - Sputnik Moldova
Deputat: Gările auto din țară nu trebuie concesionate

Potrivit membrilor comisiei, concursul de selectare a PPP a fost câștigat, printr-o singură ofertă, de o asociație compusă din SRL ”Gările Auto Moderne” (întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta); FPC Exfactor SRL (o întreprindere notorie în Republica Moldova din domeniul construcțiilor);  Luka Muco – un cetățean al SUA.

”În pofida termenului extrem de scurt pentru a pregăti și înainta o ofertă cu o valoare de 200 de milioane de lei, FPC Exfactor s-a retras dintre fondatorii SRL ”Gările Auto Moderne” la jumătate de an după semnarea contractului de PPP, declarând în presă că nu mai are interes în proiect. Însă modul în care ofertantul a reușit să pregătească o atare ofertă în 47 de zile ar trebui sa prezinte un interes nemijlocit pentru o eventuală anchetă penală”, se spune în raportul comisiei.

”Bizare sunt și conexiunile FPC Exfactor cu un anumit cetățean, Ilan Șor și grupul lui de companii, un exemplu similar s-a produs și în cazul concesiunii Aeroportului Internațional Chișinău”, mai constată membrii comisiei de anchetă.

Potrivit deputaților din comisie, acest fapt trezește suspiciunea rezonabilă că FPC Exfactor a servit, prin abuz de încredere, doar ca paravan pentru grupul Șor de a prelua ÎS Gările și Stațiile Auto, cu rulaje de 400 de milioane de lei anual.

Scheme similare în Parteneriatele Publice Private

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Igor Munteanu, susține că în procesul de modernizare a ÎS Gările și Stațiile Auto a fost folosită aceiași schemă ca și în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul: Contractul de concesiune a Aeroportului Chișinău trebuie anulat

”Se atestă o practică vicioasă a APP de inițiere și selectare a partenerului privat sau proiectelor de privatizare, unde după câștigarea concursului, persoanele juridice care corespundeau formal unor rigori inițiale elevate, în urma unor contracte extrem de permisive pot ceda cota-parte către persoane fizice sau juridice mult mai puțin calificate. Această practică este observată și în cazul concesiunii Aeroportului Internațional Chișinău, și în cazul privatizării Air Moldova”, susține Munteanu.

Membrii Comisiei au depistat mai multe neconformități, neglijențe și abuzuri, care sunt temeiuri suficiente pentru a declara PPP-ul de modernizare a Gărilor și Stațiilor Auto un proiect cu grave încălcări de procedură și străin interesului public.

Deputații au menționat că este necesar de a fi investigat, de ce în textul contractului a fost folosită noțiunea de ”garanție” și nu ”garanție bancară”, așa cum prevede norma legală.

”Substituirea normelor legale în contract din ”garanții bancare” în ”poliță de asigurare” presupune o interpretare abuzivă a prevederilor normative de către comisia de selectare și de către APP și riscă să aducă prejudicii statului în proporții deosebit de mari”, a declarat Munteanu.

Nereguli și la înstrăinarea acțiunilor Tutun-CTC

Comisia de anchetă a audiat și Raportul preliminar de evaluare a concursului comercial de înstrăinare a acțiunilor deținute de stat în ”Tutun-CTC” SA.

Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Acțiune de amploare a CNA. Lovitură grea pentru mafia tutunului

Membrii comisiei au constatat că întreprinderea a fost adusă sistemic, de către fosta guvernare, într-o stare financiară deplorabilă, prin favorizare prin lege a importatorilor și defavorizarea producătorului autohton.

”Evaluarea ofertelor de privatizare a fost pur formală și Planurile de dezvoltare a ofertanților nu prevedeau sume și termeni concreți de efectuare a investițiilor”, susțin membrii comisiei.

Comisia de anchetă va propune Rapoartele spre audiere și aprobare în plenul Parlamentului.

Fluxul de știri
0