Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputat: Gările auto din țară nu trebuie concesionate

© Sputnik / Miroslav RotariOleg Lipskii
Oleg Lipskii - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul socialist Oleg Lipskii s-a arătat nemulțumit de intenția Guvernului de a renova cele 30 de gări și stații auto în baza unui parteneriat public-privat.
Deputat: Gările auto din țară nu trebuie concesionate

Deputatul socialist a explicat în studioul radio Sputnik Moldova de ce statul nu ar trebui să dea în mâini private stațiile auto.

"Dacă oamenii pleacă din țară, numărul de călători se micșorează și atunci de unde vom avea profit, desigur din majorarea prețurilor pentru călătorii, dar prețurile nu se majorează fiindcă ele sunt plafonate", a spus Lipskii.

Concluzia deputatului este că prin implementarea unor asemenea politici se va distruge domeniului transportului de călători. O altă obiecție, declară Lipskii, se referă la textul hotărârii de Guvern unde nu-i specificat  ce fel de model de parteneriat public-privat va fi implementat, prin urmare este o încălcare, declară deputatul. Deasemenea, ar trebui să fie făcut și un studiu de fezabilitate. Astăzi profitul la această întreprindere de stat este de cinci 5 milioane de lei. Prin urmare nu văd de ce statul nu ar repartiza acești bani și pentru modernizarea sau reutilarea gărilor auto.

Decizia Guvernului prevede transmiterea către investitorul privat, pentru un termen de 25 de ani, a drepturilor de operare a serviciilor prestate de Î.S. „Gările și Stațiile Auto" și a bunurilor necesare prestării acestor servicii. Partenerul privat va efectua investiții din surse proprii de aproximativ 200 de milioane de lei pentru lucrări de reparație, reconstrucții, procurarea de echipamente și tehnologii IT de ultima generație.

Autor Eduard Maciac

Fluxul de știri
0