Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul: Contractul de concesiune a Aeroportului Chișinău trebuie anulat

© Sputnik / Miroslav RotariМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia de anchetă a Parlamentului a stabilit într-un raport că contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău poate fi anulat, fiind afectat de nulitate absolută. Raportul Comisiei a fost aprobat de către Legislativ după ce a fost prezentat.

CHIȘINĂU, 4 oct – Sputnik. Comisia parlamentară de anchetă propune rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) și declararea nulității acestui document. Potrivit concluziilor comisiei, prin concesionarea AIC s-a pus în pericol securitatea aeronautică a țării.

Președintele Comisiei de anchetă cu privire la modul de organizare și desfășurare a privatizării și concesionări proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu, a prezentat astăzi, 4 octombrie, în Parlament, Raportul cu privire la modul de pregătire și desfășurare a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Documentul conține 140 de pagini. 

”Concluziile comisiei nu sunt învinuiri, nu reprezintă o răzbunare, ci revenirea la normalitate și ordinea constituțională în Republica Moldova. Concluziile comisiei nu pot conține formulări prin care se constată vinovăția unor persoane”, a precizat Munteanu.

Președintele comisiei a mai anunțat că a depus o sesizare la Procuratura Generală pemarginea acțiunilor unor funcționari prin care să se verifice dacă nu sunt elemente infracționale în procesul de pregătire și desfășurare a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Concluziile comisiei

Comisia a stabilit că procesul de concesiune a AIC s-a realizat cu încălcarea legislației. La concurs au fost admise ofertele unor societăți care nu au fost invitate să participe la concurs. Hotărârile Guvernului care au stat la baza procesului de concesiune au fost adoptate cu încălcarea legislației, fiind astfel afectate de nulitate absolută.

Аэропорт - Sputnik Moldova
Politică
Contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău ar putea fi anulat - detalii

”Nulitatea acestora poate fi constatată de instanțele judiciare competente din țară”, a precizat președintele comisiei.

Potrivit concluziilor comisie de anchetă, studiul de fezabilitate nu conține trimiteri la interesul statului în inițierea parteneriatului public-privat prin concesiune.

”La elaborarea studiului de fezabilitate nu s-a luat în considerare aplicarea taxei de modernizare. Studiul de fezabilitate nu poate fi invocat ca fundamentare economico-financiară la contractul semnat de Agenția Proprietăți Publice și ”Avia Invest””, a declarat Munteanu.

Deputatul susține că contractul de concesiune poate și urmează a fi anulat, fiind afectat de nulitate absolută.

”Constatarea nulității absolute poate fi solicitată în instanță de către orice parte interesată”, a precizat parlamentarul.

Comisia a mai stabilit că acest contract poate înceta pe motiv că nu au fost executate obligațiile prevăzute în acesta.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Discuții la CSS: Contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău trebuie reziliat

Ancheta parlamentară a mai constatat că activitatea comisiilor de concurs și de monitorizare s-au desfășurat cu multiple abateri.

O altă abaterea constatată se referă la taxa de modernizare a AIC  de 9 euro, care nu se conține în hotărârea de Guvern. Potrivit lui  Munteanu, astfel statul a pierdut în jur de 81 de milioane de euro.

Comisia de anchetă a mai constatat că în procesul de concesiune au fost implicate anumite persoane care au avut un rol determinant.

”Aceste persoane au deținut diferite funcții atât în administrația AIC, cât și în comisia de concurs și cea de monitorizare”, a declarat președintele comisiei.

Raportul comisiei de anchetă cu privire la modul de pregătire și desfășurare a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău conține și un șir de recomandări adresate Procuraturii, Guvernului, Ministerului Economiei și Comisiei de monitorizare.

Fluxul de știri
0