Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președinții de raioane nu vor mai putea fi persoane din afara consiliului local

© Sputnik / Evghenii PanasencoConsiliul Raional Orhei
Consiliul Raional Orhei - Sputnik Moldova
Abonare
Regulă nouă la alegerea președinților de raioane: Detaliul la care trebuie să fie atenți consilierii.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Consilierii raionali, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie, urmează să voteze conducerea raionului. Potrivit unor modificări la Legea cu privire la administrația publică locală, începând cu acest an președinții de raioane vor fi aleși din rândul consilierilor.

Înainte de operarea acestor modificări la lege, în calitate de președinte al raionului putea fi votată o persoană care să nu fie ales local și care să nu fi participat în campania electorală.

Ион Чебан - Sputnik Moldova
Politică
Ion Ceban, despre cine vor fi viitorii viceprimari și pretori ai Capitalei

Modificările legislative prevăd și faptul că în funcția de vicepreședinte va putea fi aleasă orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor.

O altă modificare la Legea cu privire la administrația publică locală, care va fi aplicată după alegerile locale din 20 octombrie, prevede că viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului.

Viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului, prin decizia consiliului, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie va fi exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive de către consiliu sau nu va întruni numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul va numi sau elibera din funcție viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului.

Deputații au argumentat aceste modificări prin faptul că anume primarul  trebuie să dețină un rol decisiv în procesul de selectare și numire în această funcție a persoanelor care se potrivesc viziunilor primarului și corespund cerințelor profesionale înaintate de el.

Noii consilieri locali au fost aleși pe 20 octombrie

În cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie, în 515 localități din țară din cele 898 au fost aleși primarii. În celelalte localități niciun candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor. Astfel, în termen de 2 săptămâni se va proceda la al doilea tur de scrutin. Totodată, pe 20 octombrie au fost aleși și reprezentanții în consiliile locale.

Заседание Парламента 18_06_2019 Парламент Parlament ПДМ демократы PDM  - Sputnik Moldova
Politică
Cum se va schimba configurația în Parlament după alegerile din 20 octombrie

Comisia Electorală Centrală a stabilit, pentru data de 3 noiembrie 2019, desfăşurarea turului al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în 383 de localităţi din Republica Moldova.

În buletinele de vot vor fi înscrişi primii 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie 2019. Înscrierea în buletin a celor doi candidaţi se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.

Dacă unul dintre cei doi candidați se va retrage din cursa electorală cel târziu cu șapte zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur.

Fluxul de știri
0