CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. În urma alegerilor parlamentare noi, care au avut loc în patru circumscripții uninominale, în Parlamentul Republicii Moldova au acces un socialist, un democrat și doi candidați din partea Blocului Electoral ACUM Platforma DA PAS. Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală după prelucrarea tuturor proceselor-verbale, în Parlament urmează să ajungă Ghenadie Verdeș (PDM), Vasile Năstase (Blocul ACUM), Galina Sajin (Blocul ACUM) și Vitalii Evtodiev (PSRM).
Pe 20 octombrie 2019, în paralel cu alegerile locale generale, în patru circumscripții electorale uninominale au avut loc alegeri parlamentare noi. Este vorba de circumscripțiile 17 Nisporeni, Strășeni, nr.33 Chișinău, nr.48 Slobozia, Tiraspol și Bender, și nr.50 la vest de Republica Moldova.
Potrivit rezultatelor preliminare, în circumscripția nr. 17 cele mai multe voturi au fost date pentru candidatul PDM Verdeș Ghenadie. În circumscripția nr.33 a câștigat candidatul Blocului Electoral ACUM Vasile Năstase. Tot un candidat al Blocului ACUM a devenit învingător și în circumscripția uninominală nr.50.
În circumscripția electorală nr. 48 Slobozia, Tiraspol și Bender a fost ales în funcția de deputat socialistul Vitalii Evtodiev.
Rezultatele votului pentru Parlament urmează să fie confirmate de CEC și validate de Curtea Constituțională. Înalta Curte urmează să valideze și mandatele de deputat.
Cum au rămas vacante patru locuri de deputat în Parlament
Cele patru mandate de deputat au devenit vacante după ce mai mulți deputați aleși în circumscripții uninominale la alegerile din 24 februarie și-au depus mandatele. Este vorba despre Maia Sandu și Andrei Năstase, deputați în fracțiunile PAS și PPDA care au optat pentru funcțiile lor în Guvern. Maia Sandu a fost aleasă în funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 50, iar Andrei Năstase – în circumscripția nr.33.
Fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, de asemenea a renunțat la mandatul de deputat. Plahotniuc, care a fost ales în circumscripția 17, a anunțat pe pagina sa de Facebook, la sfârșitul lunii iulie, că nu mai dorește să activeze, ”în nici un fel, în vreo instituție a statului”.
”În actuala situație, în care mandatul de deputat nu mai valorează mare lucru, nu-mi pot îndeplini nici obligațiile față de electoratul din Nisporeni, cei care au făcut mandatul meu cel mai reprezentativ în actualul Parlament după numărul de voturi”, a scris Plahotniuc.
Un alt deputat care a renunțat la mandat este Viorel Melnic. Acesta a fost ales în urma votului din februarie în circumscripția nr.48. În luna iulie, Melnic a anunțat că își depune mandatul, deoarece în actualul Parlament rolul deputaților independenți este redus la zero.
Cum se va schimba configurația în Parlament după 20 octombrie
Curtea Constituțională urmează să valideze rezultatele alegerilor parlamentare noi și mandatele celor patru deputați aleși pe data de 20 octombrie.
În urma votului din 20 octombrie, fracțiunea parlamentară a PSRM din Parlament se va mări cu un deputat. Dacă în prezent fracțiunea socialiștilor este constituită din 35 de deputați, după validarea mandatului lui Vitalii Evdotiev socialiștii vor avea 36 de mandate în Parlament.
La democrați lucrurile nu se schimbă. Fracțiunea PDM în Parlament va fi constituită în continuare din 30 de deputați. Locul rămas vacant după depunerea mandatului de către Plahotniuc va fi ocupat de democratul Ghenadie Verdeș, ales în aceiași circumscripție ca și fostul lider al PDM.
Situația va fi similară și în cazul fracțiunilor PPDA și PAS. Locul lui Andrei Năstase în fracțiunea PPDA va fi ocupat de fratele său Andrei Năstase. Astfel, fracțiunea revine la cele 13 mandate obținute în urma alegerilor din februarie.
Mandatul rămas vacant în fracțiunea PAS după ce Maia Sandu a plecat din Parlament va fi ocupat de Galina Sajin. Fracțiunea va reveni la componența numerică din 13 deputați.