Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii sunt jecmăniți la plata energiei electrice – Iată ce spune ministrul Economiei

© Sputnik / Miroslav RotariVadim Brânzan
Vadim Brânzan - Sputnik Moldova
Abonare
Eu nu aș fi foarte mirat dacă s-ar dovedi că ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, are dreptate atunci când afirmă că tarifele la energia electrică sunt umflate și banii curg în buzunarele unor lideri politici.

Pentru că fac și eu parte din categoria celor care nutresc speranța că noile autorități vor îmbunătăți situația din Republica Moldova și pentru că mai știu că această îmbunătățire nu are cum să se producă fără relansarea economiei țării, aproape zilnic deschid site-ul Ministerului Economiei și Infrastructurii ca să văd ce întreprind autoritățile în acest sens.

Trebuie să mărturisesc că puținele materialele plasate pe site, suspicios de scurte, sărăcăcioase în informații și scrise cu o mulțime de greșeli, îmi erodează speranța că într-o zi va fi și la noi bine. Dar ceea ce am citit ieri pe site-ul Ministerului Economiei nu doar că îmi spulberă orice speranță de mai bine, dar chiar mă face să înțeleg că ar putea veni vremuri mult mai proaste.

Dar să vă explic despre ce este vorba.

Mostre de agramatism pe site-ul Ministerului Economiei și Infrastructurii

În data de 21 octombrie 2019, site-ul Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) publică știrea "MEI a promovat 5 reprezentanți ai societății civile în întreprinderile din domeniul energetic", în care suntem anunțați că MEI a înaintat cinci reprezentanți ai societății civile în administrația întreprinderilor din domeniul energetic (RED-NORD, CET NORD, Termoelectrica, Energocom).

Vadim Brînzan - Sputnik Moldova
Politică
De unde veneau milioanele în visteria PD: Dezvăluirile lui Vadim Brînzan

Dacă am înțeles corect citind acest comunicat (dar dacă nu am înțeles corect, atunci nu este vina noastră, ci a acelor care l-au scris), experții Corina Gaibu, Constantin Borosan, Marin Ghenciu, Sergiu Tofilat, Victor Parlicov au foști propuși de MEI să facă parte din consiliile, comitetele de audit și comisia de cenzori ale acestor întreprinderi. Sau poate chiar au fost deja numiți? Este greu de înțeles pentru că textul este scris agramat și încâlcit și conține un șir de inexactități, pe alocuri este chiar alogic. Dar nu asta m-a scandalizat cel mai mult, ci o afirmație făcută de ministrul Economiei, Vadim Brânzan, cu ocazia acestor propuneri sau numiri.

© Photo : MEIMEI: reprezentanți ai societății civile în întreprinderile din domeniul energetic
Moldovenii sunt jecmăniți la plata energiei electrice – Iată ce spune ministrul Economiei - Sputnik Moldova
MEI: reprezentanți ai societății civile în întreprinderile din domeniul energetic

După ce autorul textului afirmă că experții "vor contribui la îmbunătățirea managementului, eficientizarea administrării proprietății publice și maximizarea profitului în sectorul energetic", este citat Vadim Brînzan.

Acesta afirmă: „Punem preț pe transparentizarea acestor întreprinderi, care, anterior au fost o sursă permanentă de profit pentru buzunarele grosolane a unor funcționari de partid, având un impact negativ asupra tarifelor energiei electrice, cetățenii fiind puși în situația să achite tarife peste limita salariilor care le primesc”.

Din cele afirmate de Vadim Brânzat înțelegem că tarifele pentru energia electrică stabilite de ANRE sunt exagerat de mari, "peste limita salariilor cetățenilor" și, mai ales, umflate premeditat, iar banii ajung în buzunarele unor funcționari de partid (probabil că Brânzan îi are în vedere pe cei de la Partidul Democrat).

Declarația ministrului mi se pare a fi mai mult decât scandaloasă.

De ce ministrul Economiei nu sesizează Procuratura Generală?

În primul rând, dacă tarifele la energia electrică au fost majorate nejustificat și premeditat ca banii să ajungă în buzunarele unor lideri de partid, atunci ministrul Vadim Brînzan are obligația să sesizeze imediat Procuratura Generală, Inspectoratul Național de Investigații și Curtea de Conturi, dar nu doar să facă declarații belicoase. Dacă are loc un furt de asemenea proporții, de ce schemele nu sunt deconspirate, iar vinovații nu sunt trași la răspundere? Și cine sunt cei care fură, cine sunt funcționarii de partid care fac acest lucru?  

În al doilea rând, domnul ministru a uitat probabil că cea mai recentă majorare a tarifelor la energia electrică s-a realizat în mandatul actualei puteri și chiar el a susținut această majorare.

Лампы - Sputnik Moldova
Decis: Cresc tarifele la energia electrică

Guvernul Maiei Sandu a fost învestit de Parlament în data de 8 iunie 2019. Peste două luni, în data de 16 august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis majorarea tarifelor la energia electrică, noile tarife intrând în vigoare în date de 23 august, când decizia ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar în ajunul intrării acestora în vigoare, în data de 22 august 2019, Vadim Brînzan a acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă în care susținea majorarea tarifelor. Ba mai mult, îi acuza pe reprezentanții ANRE de faptul că în timpul guvernării lui Plahotniuc nu au cerut majorarea tarifelor.

Vadim Brînzan se contrazice flagrant

Pentru autenticitate, vom reproduce întrebarea colegilor de la Europa Liberă și răspunsul dat de Brînzan.

Europa Liberă: Dar știți că cetățenii sunt foarte înfuriați și supărați pe guvernare că nici nu a reușit să preia bine puterea că imediat anunță că ridică tarifele?

Vadim Brînzan: „Da, și nu numai ei, dar deja toți vin și cerem, cerem, cerem... Și eu îi întreb: „Dar unde ați fost voi toți acești ani, când guvernarea PD-istă a lui Plahotniuc, să mă iertați de expresie, vă forța – ca să fiu așa, mai delicat – să faceți lucruri pe care nu trebuia să le faceți și le făceați? De ce n-ați venit atunci să dați cu pumnul în masă și de ce tarifele nu s-au majorat? De ce ANRE, de exemplu, n-a majorat tarifele când trebuia să le majoreze? De ce a micșorat tarifele la gaze, când trebuia, de fapt, să le mențină așa cum erau?”.

Asta-i chiar culmea: acum două luni să-i acuzi pe directorii ANRE nu au cerut, de la vechea guvernare a lui Plahotniuc, majorarea tarifelor, iar acum să spui că aceste tarife la energia electrică sunt "peste limita salariilor care le primesc" cetățenii.

Declarațiile ministrului se bat cap în cap. Și este lipsit de orice logică să te revolți că tarifele sunt mari și banii se duc în buzunarele celor de la PDM, în condițiile când acestea au fost majorate chiar în mandatul Guvernului Sandu și cu susținerea expresă și publică a ministrului Economiei.

De ce toți tac după declarația făcută de ministrul Brînzan?

Și încă ceva: de ce tac toți șefii întreprinderilor din domeniu, care au fost vizate în mod direct de declarația făcută de Brînzan: RED-NORD, CET NORD, Termoelectrica, Energocom?

Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Politică
Brânzan: Candu a participat la aducerea în comă a economiei prin furt și corupție

De ce tac directorii ANRE? Dacă ministrul Economiei a spus adevărul (și eu nu aș fi foarte mirat dacă s-ar dovedi că Vadim Brînzat are dreptate când spune că tarifele la energia electrică sunt umflate și banii curg în buzunarele unor lideri politici), atunci ANRE ar urma să treacă imediat la revizuirea acestora. Dacă Vadim Brînzan nu are dreptate, atunci directorii ANRE trebuie să le spună consumatorilor că ministrul a exagerat, a greșit, altfel consumatorii nu mai au niciun motiv să mai achite de acum încolo aceste tarife care ajung în buzunarul unor funcționari de partid. Nu?

Întrebările de mai sunt nu sunt retorice. Chiar aș fi curios să aflu care este adevărul cu tarifele la energia electrică. Și nu doar eu, ci toți consumatorii din Republica Moldova, inclusiv cei care sunt debranșați de la rețea pentru că nu au câteva zeci de lei ca să achite factura. Este cineva în țara asta care să vină cu răspunsuri?

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0