Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tariful la călătoria cu troleibuzul ar putea fi de 5 lei, iar cu autobuzul – de 8 lei

© Sputnik / Miroslav RotariТроллейбус
Троллейбус - Sputnik Moldova
Abonare
Tariful la călătoria cu troleibuzul în Chișinău ar putea crește până la 5 lei, iar cu autobuzul – până la 8 lei. Decizia urmează să fie luată de noua componență a Consiliului Municipal Chișinău, ales pe data de 20 octombrie.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Tariful la călătoria cu troleibuzul și autobuzul în Chișinău ar putea crește de 2,5 ori. Dacă în prezent o călătorie cu troleibuzul în Capitală costă 2 lei, acesta ar putea ajunge până la 5 lei. Călătoria cu autobuzul ar putea ajunge să coste 8 lei față de 3 lei cât este în prezent.

Пустой карман - Sputnik Moldova
Societate
Prețurile din Moldova au golit buzunarele cetățenilor

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, susține că decizia de majorare a tarifului urmează să o ia noua componență a Consiliului Municipal Chișinău, care a fost votată în cadrul alegerilor locale generale din data de 20 octombrie.

Discuțiile cu referire la necesitatea creșterii tarifelor la călătoria cu transportul public urban s-au iscat în urma prezentării Raportului privind rezultatele financiare preliminare pentru 9 luni ale anului 2019, înregistrate de către Întreprinderile municipale.

RTEC înregistrează pierderi de milioane

Șeful Direcției management financiar din cadrul Primăriei Chișinău, Eugenia Ciumac, a declarat că cele două întreprinderi municipale care prestează servicii de transport public înregistrează pe parcursul anului doar pierderi.

Parcul Urban de Autobuze (PUA) a înregistrat în 9 luni ale acestui an pierderi de bilanț în mărime de 571 de mii de lei, având un profit de 410 mii de lei.

Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) avea la 1 ianuarie 2019 pierderi de 14,5 milioane de lei. În 9 luni ale acestui an, RTEC a înregistrat pierderi de 8,5 milioane de lei.

”Un motiv din care unele întreprinderi municipale înregistrează pierderi este și metodologia calculării tarifelor. Această măsură se impune neapărat întreprinderilor municipale de prestare a serviciilor de transport electric”, a declarat Ciumac.

Șeful Direcției management financiar a solicitat administrației RTEC ca în primele ședințe ale noului CMC să prezinte un proiect de decizie pentru a legaliza costul serviciilor.

”Politica de calculare a profitului trebuie să corespundă standardelor și legii contabilității”, a menționat Ciumac.

Tariful la călătoria cu troleibuzul ar putea fi de 5 lei, iar cu autobuzul – de 8 lei

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, susține că din cauza tarifelor neajustate unele întreprinderi înregistrează pierderi.

Троллейбус - Sputnik Moldova
Societate
De luni, apar noi modele de bilete pentru călătoria cu troleibuzul – Foto

”Încercăm să ajutăm managerii acestor întreprinderi ca profitul să crească”, a declarat Talmaci.

Primarul interimar susține că pentru ca RTEC și PUA să ajungă să calculeze profitul la sfârșit de an este nevoie ca tariful la călătoria cu troleibuzul să crească cel puțin până la 5 lei, iar cel cu autobuzul până la 8 lei.

”În mod normal, biletul la călătoria cu troleibuzul, pentru ca întreprinderea să fie pe profit, ar trebui să fie cel puțin 5 lei”, a declarat Talmaci.

Subiectul respectiv urmează să fie discutat la Biroul Consiliului Municipal Chișinău.

”În cazul în care CMC va decide să susțină financiar această întreprindere, să compenseze pierderile, atunci prețul călătoriei poate rămâne la același nivel. Sunt țări, orașe, în care transportul urban este gratuit, dar în aceste cazuri autoritățile locale compensează toate cheltuielile”, a menționat Talmaci.

Primarul interimar mai spune că în cazul tarifului la călătoria cu autobuzul acesta ar trebui să crească de la 3 la 8 lei.

”Acolo prețul unui bilet ar trebui să fie de la 8 lei în sus, cam așa ca la microbuze”, susține primarul interimar.

Propunerea de creștere a tarifelor nu este salutată de călători

Primii care se opun creșterii tarifului la călătoria cu troleibuzul și autobuzul sunt călătorii. Cetățenii spun că în primul rând trebuie majorate salariile, pensiile, bursele, după care dublate tarifele la călătoria cu transportul public urban de pasageri.

”Imaginați-vă că în familie suntem 5 persoane, dintre care trei copii. Dacă va trebui să achităm câte 8 lei pentru autobuz, atunci în fiecare zi ar trebui să cheltuim din bugetul familiei cel puțin 80 de lei, iar pe lună  - în jur de 2 mii de lei”, a declarat pentru Sputnik un chișinăuian.

Același lucru îl spun studenții care sunt nevoiți să achite sume mari din bugetul lor lunar, care este destul de modest.   

Și pensionarii nu susțin ideea de majorare a tarifului în transportul public urban de pasageri. Asta chiar dacă, administrația locală le decontează banii cheltuiți pe abonamentele lunare, dar asta este valabil doar în cazul pensionarilor care locuiesc în Chișinău, nu și în cazul celor care vin din alte localități în Capitală.

Mărimea salariului mediu pe economie în anul 2019 este de 6975 de lei. Din 1 mai 2019, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real este stabilit în mărime de 16,42 de lei pe oră sau 2775 de lei pe lună.

Fluxul de știri
0