Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prețurile din Moldova au golit buzunarele cetățenilor

© Sputnik / Miroslav RotariПустой карман
Пустой карман - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În prima jumătate a anului, în Moldova, s-au scumpit drastic cartofii, legumele, grâul, tutunul. Totodată, au scăzut prețurile la struguri, fructe sămânțoase și soia.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. În prima jumătate a anului, prețul de vânzare la cartofi în Moldova a crescut cu aproape 34 la sută , iar la legume – cu 28 la sută.

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în lunile ianuarie-iunie, indicele prețurilor producătorului la produsele agricole a constituit 94,7 procente, față de perioada respectivă a anului trecut.

Cireșe - Sputnik Moldova
Societate
Să le mănânce cei care le-au adus: Iată cu cât se vinde kilogramul de cireșe în Capitală

La produsele vegetale prețurile producătorului s-au micșorat în medie cu 7,3 la sută. Esențial au scăzut prețurile la struguri – cu 46,1 procente, fructe sămânțoase – cu 41,9 de procente, culturi leguminoase boabe - cu 21,1 la sută, soia – cu 14,4 procente, porumb – cu 4,3 la sută.

Totodată, în ianuarie –iunie, au crescut prețurile de vânzare la tutun – cu 58,9 procente, cartofi – cu 33,7 la sută, legume - cu 27,7 procente, grâu - cu 19,7 procente, rapița – cu 7,7 la sută.

La produsele animaliere a fost înregistrată micșorarea prețurilor producătorului în medie cu 0,6 la sută. De asemenea, au scăzut prețurile la ouă alimentare - cu 13,7 procente, bovine (în masă vie) – cu 9,0 procente, porcine (în masă vie) – cu 1,8 la sută.

Paralel, au crescut prețurile de vânzare la ovine şi caprine (în masă vie) – cu 15,8 la sută, păsări (în masă vie) - cu 5,9 procente, lapte – cu 1,9 la sută.

Fluxul de știri
0