Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când își vor începe activitatea primarii care vor fi aleși în cadrul scrutinului de astăzi

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы 2019
Выборы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova își alege astăzi primarii și consilierii locali în cadrul unui scrutin general. Aleșii locali care vor fi votați astăzi de cetățeni cu drept de vot din țară își vor primi mandatele în cel puțin două săptămâni.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova îi aleg astăzi pentru un mandat de patru ani pe viitorii primari și consilieri locali. În cadrul alegerilor locale generale care au loc astăzi, 20 octombrie, în toată țara urmează să fie aleși 898 de primari și 11 580 de consilieri.

ЦИК - Sputnik Moldova
Societate
Primele rezultate preliminare ale alegerilor locale: CEC anunță când va da informații

Pentru cele 898 de mandate de primar s-au înregistrat în cursa electorală 3 761  de candidați, iar pentru 11 580 de mandate de consilier – 50 410 persoane.

Secțiile de votare din toată țara vor fi deschise până la ora 21:00. Alegătorii care nu au reușit să meargă la vot mai au timp să-și exercite dreptul de vot până la închiderea secțiilor de votare.

Confirmarea legalității alegerilor și validarea mandatelor

Potrivit Codului Electoral, Consiliile electorale de circumscripţie ale unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întâi prezintă procesele verbale cu privire la rezultatele alegerilor în judecătoriile de sector sau municipale, iar cele de nivelul doi în judecătoriile unde sunt situate consiliile electorale de circumscripţie ale unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi.

Голосование в Варнице  - Sputnik Moldova
Politică
Expert: Alegerile locale de azi nu au nicio intrigă

Consiliul electoral de circumscripţie al municipiului Chişinău va prezenta actele respective în Judecătoria sectorului unde este situat consiliul electoral de circumscripţie al municipiului Chişinău.

Instanţele de judecată, în termen de 10 zile de la data primirii rapoartelor consiliilor electorale de circumscripţie, confirmă sau infirmă printr-o hotărâre legalitatea alegerilor din fiecare circumscripţie electorală şi o transmit, în termen de 24 de ore după adoptare, Comisiei Electorale Centrale şi consiliilor electorale de circumscripţie respective, care publică rezultatele definitive.

Concomitent cu confirmarea legalităţii alegerilor, instanţele de judecată validează mandatele consilierilor şi primarilor aleşi, fapt ce se indică în hotărâre. Instanţele de judecată confirmă, de asemenea, şi lista candidaţilor supleanţi.

Consiliul se consideră legal constituit după validarea mandatelor a cel puţin 2/3 din numărul total de consilieri.

Consiliul electoral de circumscripţie eliberează consilierilor şi primarilor aleşi legitimaţii al căror model se aprobă de Comisia Electorală Centrală .

Fluxul de știri
0