Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Permisul auto - anulat pe viață, mașina - confiscată: Plan drastic al Guvernului

CC0 / Pixabay / miguelrd68 / Алкотестер
Алкотестер - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Confiscarea automobilelor și lipsirea pe viață de dreptul de a conduce autovehicule: Autoritățile speră că noile pedepse vor contribui la diminuarea semnificativă a numărului de șoferi care urcă băuți la volan.

CHIȘINĂU, 16 oct - Sputnik. Autoritățile anunță noi pedepse pentru șoferii care vor urca în stare de ebrietate la volan. În urma producerii mai multor accidente grave care a bulversat opinia publică din țara noastră, Guvernul a elaborat un plan de intervenție pentru securizarea drumurilor ”Reguli pentru toți”.

Ministerul de Interne propune o serie de măsuri drastice pentru a pune capăt dezmățului pe drumurile din țară. Se discută despre pedepse precum confiscarea mijlocului de transport și chiar de suspendarea pe viață a dreptului de a conduce.

Planul de intervenție - obiective și acțiuni

Planul ”Reguli pentru toți” conține trei obiective de bază prin intermediul cărora autoritățile încearcă să redreseze situația. Este vorba de:

I. Crearea și dezvoltarea culturii de siguranță rutieră;

II. Acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere;

III. Ajustarea cadrului legal prin înăsprirea pedepselor.

Identificarea șoferilor periculoși și recidiviști

Ministerul Afacerilor Interne urmează să creeze un grup de lucru pentru a-i identifica pe cei mai periculoși șoferi recidiviști - cu număr impunător de amenzi neachitate, încălcări grave, inclusiv cu multiple cazuri de conducere în stare de ebrietate avansată.

Permis de conducere - Sputnik Moldova
Societate
Fără permis de conducere: Unele persoane nu vor fi admise la examenul auto

Grupul de lucru va verifica statutul actual al acestor persoane în ceea ce privește - condamnările primite, sentințele executate, dacă au sau nu dreptul de a conduce și va elabora un raport analitic în privința acestor cazuri cu sesizarea organelor competente.

Înăsprirea pedepselor pentru șoferii care urcă băuți la volan

Chiar dacă anterior Guvernul a înăsprit legislația în privința pedepsirii șoferilor care urcă băuți la volan, acestea s-au dovedit a fi ineficiente. Iată de ce, autoritățile discută despre sancțiuni precum confiscarea automobilului și lipsirea pe viață de dreptul de a conduce. Totodată, urmează a fi operate modificări pentru penalizarea celor care organizează curse ilegale pe drumurile publice.

Inspectoratul Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova
Societate
Ce vor păți șoferii care vor conduce fără permis: Avertizarea INP

O altă schimbare ține de regulile privind obținerea permisului de conducere, prin instituirea obligativității promovării unui test psihologic pentru obținerea dreptului de a conduce autovehicule.

Totodată, urmează a fi armonizat cadrul legal în concordanță cu prevederile Directivei 2006/126/CE privind permisul de conducere cu referire la cerințele minime față de examenele de conducere (proba practică), normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul și normele minime aplicabile persoanelor care asigură desfășurarea examenelor practice de conducere, dar și ajustarea curriculei de pregătire a conducătorilor auto în școlile auto la bunele practici.

Ore obligatorii de siguranță rutieră în școli

Veaceslav Sârbu - Sputnik Moldova
Toți șoferii trebuie să știe asta: ”Permisul de conducere va fi anulat pe viață”

Autoritățile consideră că pentru a schimba cu adevărat situația este nevoie ca elevii să aibă ore obligatorii de siguranță rutieră încă de pe băncile școlii. Lecțiile ar urma să fie predate de pedagogi, cu implicarea angajaților instituțiilor din subordinea MAI și a părinților voluntari. Potrivit lor, este nevoie de o campanie de schimbare de atitudinii la nivel național, pentru a descuraja toleranța cetățenilor de a urca la volan în stare de ebrietate.

De asemenea, Ministerul de Interne își propune să organizeze cu regularitate acțiuni speciale de prevenire a situațiilor de risc precum, acțiunea ”Nopți albe” cu dislocare masivă a poliției de patrulare în regiuni urbane și rurale delimitate, în special cele populare pentru odihnă și divertisment, care să permită verificarea tuturor șoferilor la alcoolemie. Operațiunile INP - Viteza, Pietonul, Semaforul pe tot teritoriul țării. Filtrele polițienești care identifică în trafic conducătorii auto cu multiple încălcări documentate de camerele video ale Ministerului Afacerilor Interne.

Fluxul de știri
0