Șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis de conducere. Legea care prevede sancțiuni mai dure pentru șoferii prieteni cu paharul a fost publicată în Monitorul Oficial, iar prevederile ei sunt puse în aplicare începând cu 14 decembrie 2018. Astfel, din această zi, șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne fără dreptul de a conduce un mijloc de transport.
”Un aspect important care este prevăzut în lege și care va fi aplicat începând cu 14 decembrie 2018 este că din momentul ridicării permisului de conducere, conducătorul auto nu va mai putea conduce mijlocul de transport, deoarece dreptul de conducere va fi suspendat pe toată durată examinării cauzei în instanța de judecată", spune șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, în studioul Radio Sputnik Moldova.
Toți șoferii trebuie să știe asta
În prezent, conducătorului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, cu ajutorul căruia poate conduce unitățile de transport pe durata examinării cauzei în instanță.
"Scopul acestei inițiative este ca șoferul să conștientizeze la fața locului care sunt consecințele în cazul în care urcă băut la volan", a adăugat Veaceslav Sârbu.
Și noutățile nu se opresc aici.
„În cazul în care conducătorul auto este prins băut la volan, iar concentrația de alcool este mai mare de 0,3 mg/l în aerul expirat, respectiv, cauza se remite organelor de urmărire penală care inițiază urmărirea penală. În cazul dat, permisul de conducere va fi anulat pe viața. În cazul în care șoferul va vrea să-și redobândească dreptul de a conduce, va putea obține acest drept la patru ani de la pronunțarea sentinței definitive. Doar că vor trebui să susțină repetat examenul auto, proba teoretică și practică, iar asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool", subliniază șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu.
Cert este că programul probațional obligatoriu anti-alcool le va goli buzunarele celor care vor dori să-și redobândească dreptul de a conduce.
”Programul probațional obligatoriu anti-alcool va fi realizat de Inspectoratul Național de Probațiune și va costa 4000 lei. Aspiranții vor trebui să participe la toate cele 20 de ore cât durează programul”, adaugă Veaceslav Sârbu.
Totodată, mașina celui documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de lei pe zi.
„Anterior, tarifele nu erau aprobate. Respectiv, colegii noștri erau nevoiți să urce la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare", spune Veaceslav Sârbu.
Prin introducerea acestor prevederi, autoritățile își propun să micșoreze numărul accidentelor rutiere.
Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, pe parcursul a opt luni ale acestui an, pe teritoriul Republicii Moldova au avut loc 1 740 de accidente rutiere. În urma acestora, 186 de persoane au decedat, iar 2.111 au suferit diferite traumatisme. Din numărul total de accidente, 95 au fost provocate de șoferi aflați în stare de ebrietate la volan. Acestea s-au soldat cu 15 persoane decedate și 122 care au suferit diferite traumatisme.
Autor: Silvia Zavadovschi