Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce vor păți șoferii care vor conduce fără permis: Avertizarea INP

Abonare
În presă a fost vehiculată informația că șoferii s-ar putea deplasa cu mașina fără a avea la ei permisul de conducere – INP a venit cu precizări.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Mulți dintre șoferi s-au pomenit în situația când, opriți în trafic de inspectorii de patrulare, au constatat că au uitat să-și ia cu ei permisul de conducere și au fost sancționați pentru această încălcare. În spațiul media s-a vehiculat că șoferii uituci ar putea să scape de sancțiuni. Inspectoratul Național de Patrulare vine cu o precizare în acest sens.

Traseu - Sputnik Moldova
Permisul de conducere va fi anulat și pentru depășirea limitei de viteză

INP amintește în acest context că Codul Contravențional prevede sancționarea conducătorilor auto care în momentul deplasării nu dețin asupra lor permisul de conducere. Regulamentului circulației rutiere și a Legea cu privire la siguranța traficului rutier prevăd expres obligativitatea deținerii permisului de conducere în timpul deplasării cu mijlocul de transport.

Totodată, instituția explică într-un comunicat de unde au apărut respectivele speculații în mediile de informare. Astfel, INP spune că a fost inițiat un proiect de act normativ care prevede, pentru viitor, posibilitatea excluderii sancțiunii pentru conducerea mijlocului de transport fără ca șoferul să dețină permisul de conducere asupra sa. Însă proiectul va fi implementat doar după procesul de avizare, consultarea publică, expertizare, cu aprobarea în ordinea stabilită și publicarea acestuia în Monitorul Oficial. Până atunci însă, poliția se ghidează și aplică actele normative în vigoare.

Amintim că Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că, la cerința angajatului Poliției, conducătorul auto este obligat să prezinte pentru verificare permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau actele care atestă proveniența încărcăturii.

Anterior, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, a explicat în studioul radio Sputnik Moldova că, în cazul în care conducătorul auto nu are asupra sa permisul de conducere și este stopat de către agenții de patrulare, el este sancționat în temeiul Codului Contravențional articolul 232 de la 3 până la 6 unități convenționale. Totodată, dacă conducătorul auto a urcat la volan fără a deține permisul de conducere sancțiunea este de la 30 la 60 de unități convenționale, adică 1500-3000 de lei.

Fluxul de știri
0