Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fără permis de conducere: Unele persoane nu vor fi admise la examenul auto

© Sputnik / Miroslav RotariPermis de conducere
Permis de conducere - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului cu privire la permisul de conducere, organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea permisului de conducere și condițiile de admitere la traficul rutier.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Unele persoane nu vor fi admise la examenul pentru a obține permisul auto dacă nu vor respecta anumite reguli. Guvernul a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului cu privire la permisul de conducere, organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea permisului de conducere și condițiile de admitere la traficul rutier.

Transport - Sputnik Moldova
Cât costă unul dintre cele mai scumpe numere de înmatriculare a autovehiculelor în Moldova

Potrivit amendamentelor propuse, nu se admite la examen sau nu se documentează cu permis de conducere solicitantul a cărui dosar de examinare este incomplet, conține documente care nu sunt autentice.

De asemenea, nu vor fi admise la examenul la șoferie și persoanele pe numele cărora se constată înregistrate unele restricţii în acest sens. Aceste cazuri vor fi depistate la verificarea solicitantului prin intermediul evidenţelor respective  ale Instituţiei Publice „Agenţia Servicii Publice” privind evidenţa restricţiilor la documentarea cu permis de conducere, precum şi ale Ministerului Afacerilor Interne privind evidenţa restricţiilor aplicate asupra dreptului de a conduce vehicule.

Permisul de conducere va fi anulat și pentru depășirea limitei de viteză>>>

Totodată, permisele de conducere ale persoanelor condamnate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu pedepse penale de anulare sau privare de dreptul de a conduce vehicule, precum şi ale persoanelor sancţionate contravenţional cu privare de dreptul de a conduce vehicule, însoţite de hotărârile judecătoreşti pe caz, de către Inspectoratul Naţional de Probaţiune şi respectiv de către autoritatea poliţienească competentă a Ministerului Afacerilor Interne, în termen de 10 zile se remit în adresa Instituţiei Publice „Agenţia Servicii Publice”, pentru anulare în sistemul informaţional de stat „Registrul de stat al conducătorilor de vehicule”, în ordinea stabilită de către această autoritate. Un exemplar al hotărârilor judecătorești pe caz se remite în adresa serviciului specializat al Ministerului Afacerilor Interne, pentru evidenţa restricţiilor respective aplicate asupra dreptului de a conduce vehicule în Sistemului informaţional automatizat “Registrul informației criminalistice și criminologice”.

Автовоз - Sputnik Moldova
Societate
Permis de conducere fără Școală Auto: Cine sunt fericiții

În cazul în care persoanele condamnate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu pedeapsă penală de anulare sau privare de dreptul de a conduce vehicule, precum şi persoanele sancţionate contravenţional cu privare de dreptul de a conduce vehicule nu au predat permisul de conducere deţinut, autorităţile indicate, în termen de 10 zile remit în adresa Instituţiei Publice „Agenţia Servicii Publice”, hotărârile judecătoreşti pe caz, pentru anularea permiselor de conducere.

Permisele de conducere ale persoanelor, declarate de către cadrele medicale abilitate inapte de a deţine dreptul şi de a conduce vehicule, se suspendă de către  Agenția Servicii Publice în momentul parvenirii acestei informații, până la adoptarea deciziei de anulare a dreptului de a conduce vehicule conform legislației.

Persoanele condamnate printr-o hotărâre judecătorească, cu pedeapsă penală de anulare a dreptului de a conduce vehicule, precum şi persoanele în privinţa cărora instanţa de judecată a dispus anularea dreptului de a conduce vehicule, ca fiind declarate inapte de a conduce vehicule de către autoritatea medicală competentă pot redobândi dreptul de a conduce vehicule, la decăderea temeiurilor prevăzute de lege, în condiţii generale, urmare susţinerii probelor teoretică şi practică ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, la categoriile/subcategoriile de permis solicitate.

Permise de conducere gratuite în Moldova: Cine le poate obține – detalii>>>

Persoanele condamnate printr-o hotărâre judecătorească, cu pedeapsă penală sau sancţiune contravenţională de privare de dreptul de a conduce vehicule, pe un termen de un an şi mai mare, pot redobândi dreptul de a conduce vehicule, la expirarea termenului de privare, cu condiţia susţinerii probei teoretice a examenului de obţinere a permisului de conducere, conform categoriei/subcategoriei superioare din permis, solicitate.

Poliția de Patrulare - Sputnik Moldova
Societate
Regulă nouă: Permisul de conducere ar putea fi retras pe o perioadă de câțiva ani

Persoanele sancţionate contravenţional cu privare de dreptul de a conduce vehicule, pe un termen mai mic de un an, la expirarea termenului de privare, redobândesc dreptul de a conduce vehicule, fără susţinerea examenului de obţinere a permisului de conducere.

Persoanele, cărora, pentru săvârşirea infracţiunilor în domeniul transporturilor, sau utilizării vehiculului la săvârşirea infracţiunii, pentru care se prevede pedeapsa privării sau anulării dreptului de a conduce vehicule, li s-a aplicat măsura preventivă de ridicare a permisului de conducere deţinut sau altă restricție, pe perioada ridicării/suspendării permisului de conducere nu se admit la examenul de obţinere a permisului de conducere şi nu pot obţine un alt permis de conducere.

Fluxul de știri
0