Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legături periculoase. Cui îi convine victoria lui Usatâi la Bălți?

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия муниципия Бельц
Примэрия муниципия Бельц  - Sputnik Moldova
Abonare
În data de 20 noiembrie, Renato Usatîi va lupta din nou pentru fotoliul de primar al orașului Bălți. Experții au și început să se dea cu părere ce consecințe ar putea avea revenirea lui Usatîi în marea politică.

În același timp, Comitetul de Anchetă al Rusiei presupune că Usatâi ar putea avea implicare în mașinația financiară de multe milioane, cunoscută ca laundromatul moldovenesc.

Publicația RBK (РБК – în rusește) a aflat că anchetatorii ruși au stabilit legătura dintre această schemă criminală de proporții cu dosarul fostului colonel MAI Dmitri Zaharcenko. Acum anchetatorii stabilesc care a fost rolul în această afacere a politicienilor moldoveni. Deocamdată statul lui Usatîi în acest dosar este doar de martor.

Renato Usatîi - Sputnik Moldova
Politică
Eliberarea lui Renato Usatîi: Reacția Procuraturii - ”starea sănătății este una gravă”

Comitetul de anchetă consideră că prin laudromat din Rusia a fost scoasă prin intermediul băncilor din Republica Moldova o pătrime de miliard de dolari, care mai apoi a fost transferată și a ajuns în Elveția. Acest transfer a fost făcut în interesul foștilor coproprietari ai contractorului Căilor Ferate ale Rusiei, grupul "1520".

Zaharcenko, fiind șeful direcției anticorupție a MAI, patrona activitatea grupului criminal și, de fapt, era șeful serviciului de securitate al acesteia: toate dosarele care vizau "1520" erau compromise.

Potrivit anchetei, fostul primar al celui de-al doilea ca mărime oraș din Moldova Usatîi a supravegheat procesul în folosul grupului de beneficiari. Anume Usatîi i-a făcut cunoștință coproprietarului companiei "1520" Boris Ușerovici cu adevăratul "stăpân" al Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Politică
Mandat de arest preventiv pe numele lui Vlad Plahotniuc

Spălarea de bani a fost efectuată prin intermediul resurselor administrative. Judecătorii moldoveni lua decizii privind niște presupuse datorii ale companiilor rusești față de niște firme locale. După care executorii judecătorești scoteau banii. Banii ajungeau pe conturile Moldindconbank S.A., banca ce avea legături cu Plahotniuc.

În 2016 autoritățile moldovenești au pornit un dosar penal împotriva lui Usatîi și businessmanul a plecat în Rusia. Dar în 2018 el a intrat în vizorul anchetei din Federația Rusă care instrumenta dosarul Zaharcenko. După arestul coproprietarului "1520" Valerii Markelov, Usatîi a plecat din Rusia în Germania, după care în România. Este important de notat faptul că deși părăsi-se Moldova, el continua să fie primar al municipiului Bălți. El a demisionat din această funcție doar în februarie 2018.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Plahotniuc nu a fugit, el este prezent în Moldova: Cazul Adunarea Generală a Judecătorilor

După schimbarea puterii la Chișinău, Procuratura a anulat ordinul de arest al lui Usatîi. Omul de afaceri a revenit în Patria și a reluat activitatea politică. În data de 20 octombrie el participă la alegerile locale în care iarăși vrea să obține fotoliul de primar al orașului Bălți. Contracandidatul lui este reprezentantul socialiștilor, Alexandru Nesterovschi. Acum experții încearcă să ghicească care ar putea fi consecințele revenirii lui Usatîi în marea politică după fuga lui Plahotniuc.

Și aici este aplicat pricipiul vechi: dușmanul dușmanului meu îmi este prieten. Cândva, Usatîi i-a adus acuzații lui Plahotniuc. Chipurile, în timpul campaniei prezidențiale din 2016, Plahotniuc a încercat "să-l cumpere" pe Usatîi, iar când nu a reușit acest lucru, chiar a încercat să organizeze un asasinat. Acum situația este alta. Partidul democrat este în opoziție, și tot în opoziție este și Partidul Nostru al lui Usatîi. Specificul clasei politice moldovenești este că forțe politice total diferite pot să găsească limbă comună foarte repede.

Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Partidul lui Năstase riscă să ajungă mai rău decât Partidul Șor – Iată de ce

Usatîi are deja experiența de a acorda ajutor, de voie sau de nevoie, oponenților socialiștilor. În 2014, după ce a fost scos din cursa parlamentară, el și-a îndemnat adepții să rupă buletinele de vot, ceea ce l-a împiedicat pe partidul lui Dodon să obțină mai multe voturi.

Existe motive care ne-a permite să vorbim de sprijinul acordat democraților de Partidul Nostru. În iunie 2019, mai multe mass-media au publicat o înregistrare audio în care oameni cu voci care se asemănă cu a lui Renato Usatîi și a lui Radu Adrian, unul dintre consilierii fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, discutau o posibilă colaborare în sfera politică.     

Discuția a avut loc până la alegerile din februarie. Interlocutorii discutau despre acumularea materialelor compromițătoare împotriva președintelui Igor Dodon, a actualului premier, Maia Sandu, și împotriva unui dintre liderii blocului ACUM Andrei Năstase, dar și despre declanșarea luptei împotriva lor de către Usatîi.

Dacă ar fi să dăm examinăm actuala campanie electorală a lui Usatîi și Partidului Nostru (postările de pe rețelele e socializare), atunci este ușor să observăm că cele mai multe critici sunt adresate lui Dodon și socialiștilor. Unii observatori nu au niciun dubiu că având interese politice comune, Usatîi și Plahotniuc vor recurge la o colaborare și în plan financiar. Poate fi vorba și despre schme ilegale, de contrabandă și trafic de stupefiante, afaceri pe car le patrona oligarhul atotputernic care astăzi a rămas fără tron.

Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Oficial: Constantin Țuțu, anunțat în căutare internațională

Experții consideră că victoria lui Usatîi în alegerile locale din municipiul bălți poate deveni obiectul negocierilor politice cu Rusia, după ce lui Usatîi i se va schimba statul din martor în bănuit în dosarul Zaharcenko.

Și nu trebuie să uităm că Bălți este al doilea oraș ca mărime în Republica Moldova. potrivit recensământului din 2014, ruși și ucrainenii constituie 14,78% și 17,03% din populația orașului, respectiv moldovenii constituie 55,8%. Cetățenii vorbitori de limba rusă constituie temelia votanților socialiștilor. Slăbirea influenței socialiștilor poate avea consecințe nu doar interne, ci și externe. În mod sigur că asta le-ar conveni adepților Unirii, care ar însemna înghițirea statului moldovenesc de către România.

Încercări de a adopta un curs de apropiere de țara vecină au făcut guvernele anterioare, care au fost formate de PDM. Spre exemplu, a fost înaintată inițiativa de a redenumi limba de stat a Moldovei în română, inițiativă căreia s-au opus socialiștii și președintele Dodon.

Fluxul de știri
0