Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul nu cedează: săptămâna aceasta discută despre componența CSM

Abonare
Consiliul Superior al Magistraturii va fi supus unei reforme drastice. Proiectul va fi discutat săptămâna aceasta la Guvern.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. Componența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar putea fi majorată de la 12 la 14 membri. Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege prin care propune completarea CSM-ului cu încă doi membri, din rândul profesorilor de drept titulari, ce urmează a fi aleși de către Ministerul Justiției prin concurs public. Astfel, proiectul propune o extindere a numărului de membri ai CSM de la 12 la 14.

”Suplinirea membrilor se impune și situației de a nu crea incidente la întrunirea cvorumului pentru examinarea unor chestiuni privind cariera judecătorilor”, susțin responsabilii de la Ministerul Justiției.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Proiectul de reformare a sistemului de drept din țară ”a îngrijorat” Comisia de la Veneția

Autorii susțin că proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost elaborat în vederea asigurării unui echilibru proporțional de reprezentare în CSM a judecătorilor din toate nivelurile instanțelor judecătorești.

Actualmente, din componența CSM fac parte câte doi judecători din fiecare nivel de instanțe.

Proiectul actului normativ urmează, totodată, să prevadă mecanismul de alegere a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor, pornind de la necesitatea unei reprezentări proporționale a judecătorilor care într-un număr predominant activează în prima instanță și într-un număr considerabil mai mic în instanțele ierarhic superioare.

Astfel, proiectul de lege prevede ca să fie selectați de către Adunarea Generală a Judecătorilor membrii CSM din rândul judecătorilor, după cum urmează:

  • trei membri din rândul judecătorilor care activează la nivelul de primă instanță, având în vedere că aceștia reprezintă un număr predominant în comparație cu numărul total din judecători;
  • doi membri din rândul judecătorilor ce activează la nivelul instanței de apel (numărul acestora nu se schimbă);
  • un membru din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție, ținând cont de faptul că numărul acestora este unul mult mai mic.
  • În același timp, se reglementează o procedură perfecționată de selectare de către Adunarea Generală a Judecătorilor a membrilor CSM din rândul judecătorilor, precum și modul de publicare a listei candidaților și dosarele depuse de aceștia.

Guvernul urmează să avizeze acest proiect de lege în cadrul ședinței  de vineri, 18 octombrie.

Judecătorii, numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă

Ministerul Justiției a elaborat și un proiect de lege privind modificarea Constituției în partea ce ține de excluderea membrilor din oficiu în CSM. Proiectul de lege urmărește atingerea obiectivului în ceea ce privește termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție, precum și concretizarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia.

Președintele Republicii Moldova a participat la ședința festivă de lansare a noului an de studii a Institutului Național al Justiției - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Cu părere de rău, suntem nevoiți să amânăm lansarea reformei în justiție

Modificările propuse se referă la faptul că judecătorii vor fi numiți în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM. Judecătorii pot avea doar imunitate funcțională în condițiile legii. CSM, care este garantul independenței autorității judecătorești, va fi consultat obligatoriu în procesul de bugetare al instanțelor judecătorești.

Un proiect similar a fost înregistrat în Parlament în luna ianuarie 2018. Însă propunerea a fost declarată nulă deoarece proiectul nu a fost discutat și votat în timp de un an de la înregistrare.

Acest proiect a fost avizat de Comisia de la Veneția în martie 2018. Experții Comisiei de la Veneția au calificat drept binevenite propunerile de modificare a Constituției, având drept obiectiv îmbunătățirea independenței și eficienței sistemului judecătoresc.

Fluxul de știri
0