Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova va trimite noi ambasadori peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariФлаг Республики Молдова
Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia politica externă și integrare europeană a dat aviz consultativ privind desemnarea a doi ambasadori ai Republicii Moldova peste hotarele țării. Cele două candidaturi au fost propuse de ministrul de externe, Nicu Popescu.

CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. Comisia parlamentară pentru politica externă și integrare europeană a dat astăzi, 15 octombrie, aviz consultativ privind desemnarea a doi ambasadori ai Republicii Moldova peste hotarele țării. Este vorba despre candidatura Danielei Morari desemnată pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Belgia și cea a lui Dumitru Croitor desemnat pentru postul de ambasador al țării noastre în Turcia.

Cele două candidaturi au fost propuse de ministrul de externe, Nicu Popescu. În comisie a venit un  reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. După avizul dat de Parlament, candidaturile lui Morari și Croitor vor fi avizate de Guvern, iar ulterior președintele țării urmează să numească cei doi ambasadori în funcție prin decret prezidențial.

Prioritățile Danielei Morari la Ambasada din Belgia

Daniela Morari a declarat în cadrul audierilor în Comisia politică externă și integrare europeană că, în cazul în care va fi desemnată în funcția de ambasador al țării noastre la Bruxelles, în activitatea sa va avea două priorități.

Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul a rechemat mai mulți ambasadori și a demis mai mulți funcționari

Potrivit lui Morari, prioritatea cheie a Republicii Moldova de politica internă și externă este implementarea Acordului de Asociere cu UE.

”Acest lucru urmează să continue. Este important acum, în formatul noii Comisii Europene, de a stabili contacte și de a promova în continuare o strânsă cooperare cu autoritățile Republicii Moldova”, a declarat Morari.

O altă prioritate evidențiată de Daniela Morari o constituie noile strategii ale Parteneriatului Estic în anul 2020.  

Daniela Morari a fost întrebată de deputații din comisie dacă ar putea oferi o dată la care țara noastră ar putea adera la Uniunea Europeană.

”Este foarte complicat de a oferi o dată la care Moldova ar putea adera la UE, luându-se în considerare și crizele interne prin care trece UE, inclusiv Brexit-ul. Este complicat de a intra în această discuție”, a răspuns Morari, adăugând că pentru Moldova este important să-și onoreze angajamentele asumate în fața instituțiilor europene.

Daniela Morari s-a născut la 1 decembrie 1982. Este cetățeană a Republicii Moldova. Cunoaște limbile româna, engleza, franceza, rusa.

Morari și-a făcut studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, diploma de masterat în gestionare afacerilor. De asemenea, are diplomă de magistru în drept, obținută la  Universitatea de Stat din Moldova. A obținut licența în drept public în cadrul Filierei Francofone, la USM.

A activat în calitate de secretar de stat la MAEIE, a fost șef al Direcţiei Generale pentru Integrare Europeană la MAEIE, consilier în Misiunea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, consilier în Departamentul pentru Integrare Europeană, MAEIE.

Cine este Dumitru Croitor

Dumitru Croitor, desemnat pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Turcia, nu a fost prezent la dezbaterile din Comisia politică externă și integrare europeană.

Croitor a candidat la alegerile pentru funcția de Guvernator al Găgăuziei din 25 mai 1995, dar nu a trecut în turul doi de scrutin. La alegerile parlamentare din 20 martie 1998, Dumitru Croitor este ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Mișcării social-politice "Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă" (BPMDP), condusă de către Dumitru Diacov.

Pe 25 iunie 1998, Parlamentul Republicii Moldova a acceptat demisia deputatului Dmitrii Croitor, care a fost desemnat în funcția de viceministru al Afacerilor Externe.

Întâlnirea informală a președintelui Igor Dodon cu ambasadorii acreditați în țara noastră - Sputnik Moldova
Politică
Ce a discutat Igor Dodon cu ambasadorii acreditați în Moldova

Dumitru Croitor a participat cu o platformă reformistă, pe 22 august 1999, la alegerile ordinare pentru funcția de Guvernator al UTA Găgăuzia. În cel de-al doilea tur de scrutin, desfășurat la data de 5 septembrie 1999, Dumitre Croitor a fost ales cu 61,54% din voturi, câștigând confruntarea cu bașcanul în funcție Gheorghe Tabunșcic. A fost învestit în funcția de Bașcan pe 24 septembrie 1999.

Pe 21 iunie 2002, Dumitru Croitor a demisionat din funcția de Guvernator al Găgăuziei, motivând oficial prin faptul că Adunarea Populară ignoră opinia sa în cazul adoptării deciziilor și îi respinge orice inițiative.

În data de 16 octombrie 2002, președintele Vladimir Voronin l-a numit, prin decret, pe Dumitru Croitor în funcția de Reprezentant Permanent a Republicii Moldova pe lângă Oficiul Organizației Națiunilor Unite de la Geneva. Totodată, Dumitru Croitor a reprezentat Republica Moldova în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Dumitru Croitor este numit prin cumul, pe 6 februarie 2003, în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană, cu reședința la Geneva.

La data de 26 decembrie 2005, prin decret al președintelui Vladimir Voronin, Dumitru Croitor este rechemat în țară din funcția de Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU la Geneva și din cea de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană.

Dumitru Croitor s-a născut pe data de 2 octombrie 1959.

Fluxul de știri
0