Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șoferii băuți la volan: Premierul convoacă Consiliul pentru Siguranța Rutieră

CC0 / Pixabay / stevepb / Алкоголь
Алкоголь - Sputnik Moldova
Abonare
Joi, 10 octombrie, va fi convocată ședința Consiliul Național pentru Securitatea Circulației Rutiere. Va fi discutată o singură temă: accidentele rutiere provocate de șoferii băuți.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Consiliul Național pentru Securitatea Circulației Rutiere se va convoca joi, 10 octombrie, în ședință pentru a discuta despre numărul mare de accidente care s-au produs în țară în ultimele zile și în urma cărora au murit mai mulți oameni. Anunțul a fost făcut de premierul Maia Sandu după ședința de miercuri a Guvernului.

Premierul a menționat că în cadrul acestei ședințe urmează să fie stabilite politicile pe termen mediu pentru reducerea numărului accidentelor rutiere.

”E foarte grav că se întâmplă atâtea accidente, multe dintre ele fatale. E foarte grav că multe accidente au loc din cauza șoferilor care se urcă la volan în stare de ebrietate. Mâine vom discuta la Consiliul pentru Siguranța Rutieră toate aceste probleme și vom veni cu soluții concrete la această problemă”, a declarat premierul.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul Național de Patrulare (INP), în 9 luni ale acestui an, polițiștii de patrulare au documentat 3751 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate alcoolică. În această perioadă, șoferii care s-au urcat în stare de ebrietate la volan au provocat 117 accidente rutiere. În cadrul acestora, 30 de persoane au murit, iar altele peste 130 au suferit diverse traumatisme.

Poliția de Patrulare - Sputnik Moldova
Societate
Regulă nouă: Permisul de conducere ar putea fi retras pe o perioadă de câțiva ani

Din 14 decembrie 2018, conducătorii auto care vor fi prinși băuți la volan vor rămâne fără permis de conducere. Din această dată va intra în vigoare Legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Astfel, dacă șoferii vor fi documentați în stare de ebrietate alcoolică la volanul mașinii, atunci le va fi suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere. În prezent, conducătorilor auto li se ridică permisul de conducere, dar li se eliberează un permis provizoriu pe perioada procesului de judecată.

Tot din 14 decembrie, mașina șoferului documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare vor fi de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare.

De asemenea, din 14 decembrie, se va introduce o pedeapsă nouă și anume cea de anulare a permisului de conducere.

Accident teribil la Hâncești: 21 de victime, unele în stare extrem de gravă>>>

Șoferii cărora li s-a anulat permisul de conducere li se va permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia vor mai fi obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întâmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire anti-alcool. Acesta va fi de 20 de ore și va costa 4000 de lei.

Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
A murit șoferița care a provocat accidentul de la Buiucani

Cel mai recent accident rutier care a șocat prin victimele care au avut de suferit și care a fost provocat de un șofer beat, a avut loc în data de 30 septembrie, în sectorul Buiucani al Capitalei. Aproape 30 de persoane au avut de suferit, dintre care două au murit, în urma acestui accident.

O mașină de marca Porsche s-a izbit violent într-un troleibuz care circula regulamentar. Potrivit oamenilor legii, autoturismul se deplasa cu o viteză de 130 de km/h. La volan se afla o tânără de 34 de ani în stare avansată de ebrietate. Femeia a murit a 8-a zi de la accident la spital. Potrivit  rezultatelor expertizei medico-legale, femeia avea în sânge 2,15 g/l de alcool în sânge. Experții spun că această cantitate de alcool în sânge echivalează cu 2 sticle de votcă.

În total, în ziua accidentului, la Departamentul de medicină urgentă s-au adresat 25 de persoane. Dintre acestea, 9 persoane au fost internate la Spitalul de Urgență. Vârsta victimelor accidentului rutier din 30 septembrie este de la 21 până la 60 de ani.

Fluxul de știri
0