Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Persoanele care au stat în concediu de boală în septembrie își pot ridica indemnizațiile

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Persoane care au fost în concedii de boală în septembrie își pot ridica indemnizația de la oficiile poștale sau la orice instituție bancară la care a fost deschis contul salarial sau social.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) anunţă beneficiarii că pot ridica indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. Pentru aceasta CNAS a efectuat transferul în sumă de circa 19,6 milioane de lei pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă acordate beneficiarilor, care s-au aflat în concediul medical în luna septembrie, precum şi cele neachitate pentru lunile iulie-august 2019.

Plata indemnizațiilor în Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Plata indemnizațiilor în Moldova: Tot ce trebuie să știi

Pentru a ridica sumele indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă beneficiarii urmează să se adreseze către instituţia bancară la care a fost deschis contul salarial sau social, sau după caz la orice oficiu poştal.

Cine plătește concediul de boală

Indemnizaţia pentru primele 5 zile de concediu medical în cazul bolilor obişnuite sau de accidente nelegate de muncă se calculează şi se achitată de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic.

Începând cu a şasea zi de incapacitate temporară de muncă, stabilirea, calcularea şi plata indemnizaţiilor se efectuează de Casa Naţională de Asigurări Sociale din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.  Conform modificărilor operate în legislaţia națională, începând cu 1 iulie 2019, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) va stabili şi va achita indemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă conform informaţiilor parvenite de la instituţiile medicale.

Cum primești indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă pe card

Pentru a primi indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă prin intermediul cardului salarial, beneficiarul trebuie să se adreseze către angajator cu o cerere.

Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Societate
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, schimbări importante din 1 iulie

În cazul în care beneficiarul deține card social (pentru indemnizaţii pentru familii cu copii, pensii, alocaţii), indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se va transfera pe cardul social.

Dacă beneficiarul indemnizaţiei nu deţine card salarial sau social, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se va achita prin intermediul oricărui oficiu poştal.

Centrul de Apel CNAS oferă răspunsuri la întrebările despre concediile de boală

CNAS a lansat un Centru de Apel specializat. Astfel, persoanele care au întrebări ce ţin de stabilirea, calcularea sau plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pot obţine informaţii la numărul de telefon 022 257 777.

Centrul de Apel va avea un program de lucru de luni până vineri, între orele 8.00-17.00. Acest număr va putea fi apelat la tarif ordinar de la telefonul fix sau mobil din orice localitate a Republicii Moldova sau din străinătate.

Din 1 iulie, conform modificărilor operate în legislaţie, casele teritoriale de asigurări sociale (CTAS) stabilesc, calculează şi plătesc indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă din contul bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), începând cu a şasea zi de incapacitate temporară de muncă. Aceasta se referă la boli obişnuite sau la accidente nelegate de muncă.

Prestaţiile se achită de către CNAS direct beneficiarilor prin intermediul prestatorilor de servicii de plată.

Fluxul de știri
0