CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Premierul moldovean, Maia Sandu, a dat asigurări că cetățenii Republicii Moldova vor avea la iarnă gaze naturale, indiferent dacă Rusia și Ucraina vor ajunge la o înțelegere la subiectul tranzit.
Șeful Guvernului de la Chișinău susține că în prezent sunt examinate mai multe „soluții tehnice”, astfel ca consumatorii din Republica Moldova să fie aprovizionați cu gaze naturale în perioada rece a anului.
”Vom avea gaz cu siguranță. Am vorbit de mai multe ori că avem câteva soluții tehnice. Am discutat și cu ministrul român de Externe despre lucrurile pe care le poate face România ca să ne asigurăm că avem gaze naturale în iarnă. Discutăm și cu Guvernul de la Kiev”, a declarat premierul moldovean.
Sandu spune că Guvernul examinează posibilități de alternativă de furnizare a gazelor naturale.
”Cetățenii Republicii Moldova trebuie să nu fie îngrijorați pentru că vor fi gaze, indiferent dacă Rusia și Ucraina vor ajunge la o înțelegere la subiectul tranzit”, a menționat premierul.
Sandu a precizat că Guvernul a discutat și cu Parlamentul și Președinția despre soluțiile tehnice de alternativă de aprovizionare a țării cu gaze naturale.
Premierul a salutat inițiativa președintelui țării de a negocia cu responsabilii din Rusia un preț mai mic de cumpărare pentru Moldova a gazelor naturale.
”În situația în care poate să asigure un preț mai mic de cumpărare a gazelor naturale de la Gazprom, evident îl lăsăm să facă acest lucru”, a declarat Maia Sandu.
Conform datelor „Gazprom export”, în anul 2017 compania a livrat Moldovei 2,712 miliarde de metri cubi de gaze, în anul 2018 – 2,94 miliarde, iar în trei luni ale anului 2019 – 0,969 miliarde.
Astăzi Republica Moldova procură gazele din Rusia la prețul de 235 de dolari pentru o mie de metri cubi. De la 1 ianuarie 2020, reducerea la gazele rusești ar putea constitui 45-50 de dolari, iar din 1 aprilie 2020 – 70 de dolari. Astfel, de la 1 ianuarie 2020, Chișinăul va procura gazele la prețul de 180 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar de la 1 aprilie – cu 160 dolari.
Președintele Consiliului de administrație al "Moldovagaz", Vadim Ceban, susține că la ora actuală este rațională prelungirea termenului contractelor de furnizare și de tranzit în vigoare cu Concernul „Gazprom”, pornind de la circumstanțele create și de la faptul că acordurile expiră pe 31 decembrie 2019.
”Moldovagaz” anunță că a fost format un grup de lucru bilateral, în cadrul căruia vor fi conturate condițiile contractuale de furnizare și de tranzitare a gazelor naturale.