Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rusia nu va lăsa Moldova fără gaze: Care poate fi alternativa tranzitării prin Ucraina

CC0 / Pixabay / PhotoMIX-Company / Газ
Газ - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Moldovei, Maia Sandu, consideră că este necesară o variantă alternativă de livrare a gazelor în țară începând cu anul 2020, în cazul în care Kievul și Moscova nu se vor înțelege asupra tranzitării combustibilului prin teritoriul Ucrainei.

Sputnik, Maria Naumenko

Prim-ministrul Moldovei, Maia Sandu, consideră că este necesară pregătirea către o variantă alternativă de livrare a gazelor în țară începând cu anul 2020, în cazul în care Kievul și Moscova nu se vor înțelege asupra tranzitării combustibilului a teritoriului Ucrainei. Igor Iușkov, analist al Fondului Național al Securității Energetice, a spus pentru Sputnik Moldova care ar putea fi scenariul de rezervă pentru Chișinău.

Problemă incertă

La ora actuală, gazele rusești ajung în Moldova prin Ucraina, iar contractul privind tranzitarea expiră la sfârșitul anului 2019.

Gazoduct, fotografie de arhivă - Sputnik Moldova
Rusia
Planuri pentru sfârșit de an: Prognoza „Gazprom”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este dispusă să prelungească pe un an actualul contract de livrare, dacă nu va fi semnat un nou contract cu Ucraina în conformitate cu regulile europene. Însă problema tranzitării se află până acum în suspensie și trezește neliniștea nu doar a Moldovei, care riscă să rămână la iarnă fără gaze, ci și a României, Bulgariei, Ungariei și Serbiei.

Analistul Fondului Național al Securității Energetice Igor Iușkov este convins că „Moldova încinge atmosfera, pentru a le demonstra europenilor că întreruperea tranzitării este reală. A aminti încă o dată despre acest lucru nu este în plus, deoarece Europa devine, de asemenea, ostatecul politicii ucrainene”.

 „Turkish Stream” va salva situația

Analistul consideră că, dacă Ucraina va anula tranzitarea, gazele pot ajunge în Moldova prin revers din Turcia, prin coridorul de transportare a gazelor.

„Pentru a livra gazele în Moldova, cea dea doua ramură a „Turkish Stream”, poate fi unită la conducta care în momentul de față transportă gazele rusești în Turcia”, presupune Iușkov.

Президент РФ В. Путин принял участие в третьем Международном форуме Российская энергетическая неделя - Sputnik Moldova
Rusia, dispusă să prelungească pe un an contractul cu Ucraina privind furnizarea gazelor

În prezent în partea europeană a Turciei gazele sunt livrate tranzitând Ucraina, Moldova, România și Bulgaria.

Dacă de la 1 ianuarie gazele nu vor mai tranzita Ucraina, conducta va rămâne goală. Respectiv, aceasta va putea servi pentru revers (n. red. – în direcție inversă). Prin cea de a doua ramură a „Turkish Stream” ( care va fi unită la conducta veche) gazele vor putea ajunge în Bulgaria, România și Moldova”, a explicat expertul.

Potrivit acestuia, ramura veche este prevăzută pentru 15 miliarde de metri cubi. Datorită reversului, în cazul în care Ucraina va stopa tranzitarea, Moldova va putea primi acele 2,9 miliarde de metri cubi pe care le primea cu un an în urmă, la fel și România (1,32 miliarde de metri cubi), și Bulgaria (3,172 miliarde metri cubi).

„Aceste țări, în general, nu vor avea de suferit dacă, dintr-odată, Ucraina va renunța la tranzitare. Cel mai tare vor fi afectate Ungaria și Serbia”, menționează Iușkov.

Costuri

Întreruperea probabilă a tranzitării și livrarea combustibilului pe altă cale nu va duce la creșterea prețului la gaze pentru Chișinău, consideră Igor Iușkov.

„Schimbarea traseului nu va influența asupra prețului la gaze, deoarece în contractul comercial este stipulat că „Gazprom”-ul este obligat să livreze combustibilul până în țara-consumator, iar plata nu trebuie să crească din cauza căii parcurse”, spune expertul.

Există un pericol ca să avem probleme cu livrarea gazelor naturale? - Sputnik Moldova
Video
Ce soluții are Moldovagaz dacă la iarnă va fi sistată livrarea gazelor naturale?

Acesta subliniază că Rusia este interesată să mențină livrarea gazelor naturale către Moldova prin Ucraina, pentru că această cale este cea mai scurtă și costul acestei livrări este mic.

Conform datelor „Gazprom export”, în anul 2017 compania a livrat Moldovei 2,712 miliarde de metri cubi de gaze, în anul 2018 – 2,94 miliarde, iar în trei luni ale anului 2019 – 0,969 miliarde.

Astăzi Republica Moldova procură gazele din Rusia la prețul de 235 de dolari pentru o mie de metri cubi. De la 1 ianuarie 2020 reducerea la gazele rusești ar putea constitui 45 – 50 dolari, iar din 1 aprilie 2020 – 70 de dolari. Reiese că, de la 1 ianuarie 2020, Chișinăul va procura gazele la prețul de 180 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar de la 1 aprilie – cu 160 dolari.

„Actualmente prețurile pe piață au scăzut, astfel că 235 de dolari pentru o mie de metri cubi este destul de scump. Astăzi 180 – 160 de dolari sunt prețuri de piață. Europa Occidentală obține gaze la un preț de aproximativ 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, ba chiar și mai ieftin. În realitate, contractul cu Moldova va fi în conformitate cu prețurile de piață, și nu este vorba de nici un fel de reducere fantastică”, subliniază analistul.

Soarta de mai departe a livrării gazelor în Moldova nu este deocamdată cunoscută. Maia Sandu intenționează să întreprindă în octombrie – noiembrie o vizită la Moscova, pentru a soluționa din nou problema obținerii gazelor naturale.

Fluxul de știri
0