Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Audieri cu ușile închise în Parlament: A fost sau nu puci în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional anunță că va prezenta raportul anchetei până la sfârșitul anului.

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale în perioada 8-14 iunie a organizat marți, 8 octombrie, noi audieri, care s-au desfășurat cu ușile închise.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Zi fierbinte la Parlament: Sunt chemați la audieri mai mulți demnitari și funcționari

La aceste audieri au fost invitați deputații democrați Vladimir Cebotari, Serghei Sîrbu și Igor Vremea, vicepreședintele Partidului Democrat Alexandru Cauia, ex-secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor de Interne Simion Carp, fostul șef-adjunct al Inspectoratului Generalul al Poliției Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan, și președintele Asociației Procurorilor Republicii Moldova, Alexandru Cladco.

Deputații și membrii Partidului Democrat nu s-au prezentat la aceste audieri. Democrații susțin că această comisie, pe care ei o numesc ”vânătoare de vrăjitori”, a fost creată doar pentru a intimida opoziția.

Președintele comisei asigură că Raportul anchetei va fi unul ”echidistant”

Președintele comisie de anchetă, Mihail Popșoi, a declarat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc după audieri că membrii comisiei au dorit să afle de la deputații PDM, Vladimir Cebotari, Sergiu Sârbu și Igor Vremea, circumstanțele în care contestau în acea perioadă deciziile majorității parlamentare ACUM-PSRM la Curtea Constituțională.

Cu toate acestea, Popșoi spune că ancheta a adunat deja informații suficiente pentru a întocmi un raport exhaustiv.

”Ar fost bine să vină să răspundă la întrebări și să justifice acțiunile sau inacțiunile dumnealor. Sper că se vor răzgândi, dar chiar în lipsa colegilor din opoziție comisia are mai mult decât suficiente informații colectate pentru a avea un raport exhaustiv despre tot ce s-a întâmplat în acea săptămână”, a declarat deputatul.  

Popșoi spune că acest raport va fi unul ”nepărtinitor, echidistant, care va demonstra cetățenilor cu lux de amănunte ce s-a întâmplat”.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul are nevoie de timp pentru a stabili dacă a fost sau nu puci anticonstituțional

Astăzi, 8 octombrie, la audieri în comise au venit fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemârtan, și președintele Asociației Procurorilor, Alexandru Cladco.

Popșoi a spus că discuțiile au fost îndelungate și sincere, iar în viitorul apropiat ar urma să fie invitați la audieri din nouvicepreședintele PD, Alexandru Cauia, fostul Secretar General al Guvernului, Lilia Palii, membrii Guvernului Filip și foștii membrii ai Curții Constituționale, dar și alte persoane.

”Comisia de anchetă va întocmi raportul până la sfârșitul acestui an, care va conține detalii despre cum s-a acționat în acea perioadă de grea cumpănă pentru Republica Moldova”, a menționat președintele comisiei de anchetă.

Democrații numesc comisia ”vânătoare de vrăjitori”

Partidul Democrat din Moldova a reiterat astăzi, 8 octombrie, că niciun deputat democrat sau alt membru al PDM nu va participa la așa-numita “vânătoare de vrăjitori”, pusă la cale de către majoritatea PSRM-ACUM.

În opinia democraților, ”această comisie are un singur scop: să intimideze și să denigreze principala forță de opoziție, Partidul Democrat din Moldova, în plină campanie electorală”.

Democrații au condamnat atitudinea sfidătoare la adresa sistemului pluralist şi a statului de drept şi au îndemnat partenerii de dezvoltare să ”ia atitudine faţă de acest abuz antidemocratic”.

Comisia de anchetă a fost constituită de Parlament pe 18 iunie. Fracțiunile PDM și Partidul Șor nu au delegat membri în componența acesteia. Comisia de anchetă urma să prezente Parlamentului, în termen de 120 de zile, raportul cu privire la circumstanțele de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.

Președintele comisiei de anchetă, Mihail Popșoi, a înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre prin care solicită Legislativului prelungirea mandatului comisiei până la 180 de zile.

Fluxul de știri
0