Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul va vota o nouă demisie: Cine este șeful care pleacă din funcție

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputatul Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova urmează să adopte o hotărâre cu privire la demisia vicepreședintelui Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ, judecătorul CSJ Tatiana Vieru, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputatul Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

Tatiana Vieru urmează să fie eliberată din funcția de judecător al CSJ, vicepreședinte al CSJ și președinte al Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ din data de 5 noiembrie 2019.

Ion Druță - Sputnik Moldova
Societate
Președintele CSJ, anchetat penal în baza informațiilor oferite de SIS

Consiliul Superior al Magistraturii a informat Parlamentul că a adoptat decizia cu privire la cererea de demisie a judecătorului Tatiana Vieru de la CSJ, în data de 24 septembrie 2019.

Tatiana Vieru și-a început activitatea în calitate de magistrat la 28 iunie 1982. Prin hotărârea Parlamentului din iunie 2003, Vieru  fost numită în funcția de judecător la CSJ, iar prin hotărârea Parlamentului din decembrie 2016 a fost numită în funcția de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ, pe un termen de 4 ani.

Plenul SCM a reținut că judecătorul are dreptul la demisie prin depunerea unei cereri. Potrivit Legii cu privire la statutul judecătorului, se consideră demisie a judecătorului plecarea onorabilă a acestuia din funcție dacă în exercițiul funcțiunii și în afara relațiilor de serviciu el nu a comis fapte ce discreditează justiția sau compromit cinstea sau demnitatea de judecător.

CSM a acceptat cererea de demisie a Tatianei Vieru cu opt voturi pro și a propus Parlamentului eliberarea acesteia din funcție din data de 5 noiembrie 2019.  

La 1 octombrie și președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, a depus cererea de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii și Parlament. Druță este anchetat într-un dosar penal cu privire la îmbogățirea ilicită.

Fluxul de știri
0