Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele CSJ, anchetat penal în baza informațiilor oferite de SIS

© Sputnik / Miroslav RotariIon Druță
Ion Druță - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele CSJ este anchetat penal în baza informațiilor oferite de SIS. Ion Druță riscă până la 15 ani de pușcărie.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care oferă detalii despre dosarul penal deschis pe numele președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță.

Astfel, luni, 23 septembrie, Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2 alin. (2) din Codul Penal, pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul CSJ Ion Druță.

Marți, 24 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. Prin urmare, tot marți, 24 septembrie, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, de comun CNA, au efectuat percheziții, după ce procurorul general interimar a solicitat CSM ridicarea imunității judecătorului pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia.

Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Oamenii legii fac percheziții în biroul președintelui CSJ, Ion Druță

”Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate”, potrivit Procuraturii Generale.

În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului, care au fost efectuate în lipsa acestuia din motiv că este plecat peste hotarele Republicii Moldova, procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator, precum și acte necesare investigației.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o  amendă în mărime de până la 500 de mii lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Fluxul de știri
0